-
Presskonferens om kärnkraftsfinansiering
Presskonferens om kärnkraftsfinansiering
Finansmarknadsminister Niklas Wykman inleder dagens presskonferens med att retoriskt fråga “varför är vi här?”.
Enligt Wykman är svaret tredelat: Sverige har höga klimatambitioner, landets elsystem är för flyktigt och Sverige har problem med strömbrist.
Sverige behöver därför producera mer el, vilket inte innebär mer koldioxidutsläpp, och därför behöver kärnkraft byggas, enligt regeringen.
Den utlovade nya kärnkraften i Sverige beräknas kosta 400 miljarder kronor, enligt regeringens utredning som presenterades i augusti i år.
Utredningen föreslår en finansieringsmodell bestående av tre komponenter. Bland annat föreslås att statliga lån ska stå för 75 procent av byggkostnaden.
Under presskonferensen diskuteras frågor som rör kärnkraftsfinansiering och Riksgäldskontorets roll i att låna för statens räkning.
Följ presskonferensen i spelaren ovan.
Senaste nyheterna
-
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolaget Nova Airlines ska betala en sanktionsavgift på drygt 44 miljoner kronor till staten, enligt ett beslut från Naturvårdsverket.
Detta då överlämnandet av utsläppsrätter för utsläpp av växthusgaser 2023 inte skedde i tid, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften ovanligt hög.
“Anledningen till det höga beloppet är att det enligt förordningen ska beräknas på antalet utsläppsrätter som företaget skulle ha avstått”, står det i pressmeddelandet.
Flygbolaget Nova Airlines gick i konkurs förra året. Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften riktad mot bolaget och konkursboet.
-
Ukraina ska ha bekräftat att de dödade Kirillov
Ukraina ska ha bekräftat att de dödade Kirillov
En ukrainsk säkerhetskälla bekräftar att Ukraina ligger bakom mordet på den ryske toppgeneralen Igor Kirillov, rapporterar Reuters.
Kyiv Independent rapporterar att den ukrainska underrättelsetjänsten SBU ligger bakom dödsfallet.
Kirillov dog i en explosion i centrala Moskva på tisdagsmorgonen. Rapporter tyder på att en explosiv anordning gömd i en elektrisk skoter detonerades på distans och dödade Kirillov och en medhjälpare till generalen.
I går åtalades Kirillov för krigsförbrytelser i Ukraina, då Ryssland ska ha använt kemiska vapen vid 4 800 tillfällen.
Sedan 2017 har Kirillov varit den högsta chefen för Rysslands kemiska och biologiska försvar.
-
Investerar i Sveriges största vattenkraftstation
Investerar i Sveriges största vattenkraftstation
Vattenfall investerar 713 miljoner kronor i Sveriges största vattenkraftstation Harsprånget i Jokkmokks kommun.
Med investeringen i en ny transformator, styranläggning och lokalt ställverk kan effektuttaget öka något, med 15 MW till 826 MW.
Arbetet kommer att påbörjas under första kvartalet. (TT)
-
Åklagare: Ex-presidenten gjorde en 15-åring gravid
Åklagare: Ex-presidenten gjorde en 15-åring gravid
Åklagare i Bolivia vill gripa den tidigare presidenten Evo Morales.
Anledningen är en utredning om sexuella övergrepp, där Morales ska ha blivit far till ett barn med en 15-årig tjej.
Arresteringsordern, som fortfarande behöver godkännas av en domare, utfärdades efter att 65-åringen vägrat att vittna i fallet.
Morales styrde det sydamerikanska landet i 13 år fram till 2019. Han ska ha gjort tonåringen gravid 2016, vilket betyder att han enligt boliviansk lag var skyldig till våldtäkt. Han har tidigare förnekat anklagelserna och hävdat att det var en konspiration för att få honom att inte ställa upp i nästa års presidentval.
På måndagen ska polisen som skulle gripa Morales ha tvingats backa efter att hans anhängare agerade våldsamt.
-
Försvaret: Yoon gjorde inte uppror
Försvaret: Yoon gjorde inte uppror
Sydkoreas nu avstängda president Yoon Suk-Yeol gjorde inte uppror genom att införa krigslagar, hävdar hans försvarare. Han kommer därför att bestrida anklagelserna i domstol, sa de till den koreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Yoon Suk-Yeol utreds för att ha utlyst undantagstillstånd med åtföljande krigslagar den 3 december. Han fick backa bara några timmar senare, efter att parlamentet röstat emot hans beslut, men det ledde ändå till att landet hamnade i politisk kris . På lördagen röstade parlamentet för att ställa presidenten inför riksrätt och avstänga honom från ämbetet.
Men enligt en av Yoon Suk-Yeols försvarare, Seok Dong-Hyeon, var hans deklaration om krigslag inte ett uppror.
– Även om vi inte anser att anklagelserna om uppror är juridiskt giltiga kommer vi att samarbeta med utredningen, säger han.
Uttalandet kommer kort efter rapporter om att Yoon skulle kunna gripas om han inte kommer till förhör på lördag. Presidenten och några av hans inre kretsar riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om de befinns skyldiga. (TT)
-
Kvinna död efter skottlossningen i Växjö
Kvinna död efter skottlossningen i Växjö
Två personer, en man och en kvinna i 30-årsåldern, sköts i Växjö på måndagskvällen. Kvinnan har nu avlidit av sina skador, skriver polisen på sin hemsida.
Anhöriga har underrättats. Det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet.
-
Ingen HD-rättegång om femåringens död
Ingen HD-rättegång om femåringens död
Den femårige pojken lyckades ta sig ut från HVB-hemmet i Hagfors och hittades senare död i en närliggande bäck.
Nu fastställs den friande domen mot två anställda på hemmet.
De anställda dömdes i tingsrätten för vållande till annans död efter händelsen sommaren 2021, men friades senare i hovrätten.
Pojkens pappa överklagade till Högsta domstolen, som dock nu beslutat att inte ta upp fallet. Därmed står hovrättens dom fast.
Föräldrarna har även stämt Falu kommun för agerandet i samband med pojkens död.
Kommunen friades i tingsrätten, men målet tas upp i Svea hovrätt nästa år. (TT)
-
Personer utomlands fick felaktiga betalningar
Personer utomlands fick felaktiga betalningar
Fler fall av felaktiga utbetalningar av bland annat garanterad pension till personer som inte längre bor i Sverige har upptäckts. Det rapporterar Ekot efter att ha granskat beslut om återbetalningar från Pensionsmyndigheten.
Av de återkrav som myndigheten har beslutat om mellan januari och oktober i år finns det tolv fall där bedömningen är att utbetalning av garantipension, bostadsbidrag och äldreförsörjning skett i tio år eller längre. Detta trots att mottagaren inte längre bor i Sverige och det är förmåner du bara har rätt till om du bor i Sverige.
Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, säger till Ekot att regeringen drar ner på att genomföra en ordentlig folkräkning för att få ordning på folkbokföringen.
-
Ingen gripen efter skottlossning i Växjö
Ingen gripen efter skottlossning i Växjö
Två personer sköts i Växjö på måndagskvällen. Ingen är ännu gripen och polisen arbetar nu mycket med att hitta misstänkta.
Larmet kom till polisen via SOS från ett bostadshus i stadsdelen Teleborg i Växjö klockan 19:18. Där hittades en kvinna i 30-årsåldern allvarligt skadad. Även en man i 30-årsåldern har träffats av skott.
– Som jag förstått det ligger det i trapphuset, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.
Personerna är inte okända för varandra, uppgav polisen på måndagskvällen. Inledningsvis sa polisen också att det inte var uteslutet att även en av de skadade kan vara misstänkt. Men nu har polisen kommit fram till att de blivit skjutna av någon eller andra.
– Båda är målsägande, säger Evelina Olsson.
Händelsen utreds som ett mordförsök. Under natten genomfördes en teknisk inspektion och vid fyratiden på morgonen kunde bommarna lyftas. Nu arbetar polisen brett:
– Det är ytterligare informationsinhämtning, granskning av den information som kommit fram hittills, uppföljning av vittnesuppgifter och kontroll av kameror i området. (TT)
-
Japan: Förnybar energikälla 2040
Japan: Förnybar energikälla 2040
Sol, vind och andra typer av förnybar kraft ska vara Japans främsta energikälla 2040. Det framgår av landets energipolitiska plan som ska presenteras på tisdag, rapporterar japanska NHK.
Men i planen ingår också att öka energin från kärnkraft, en typ av kraft som Japan har dragit ner på sedan reaktorhaverierna i Fukushima 2011, orsakade av en jordbävning och efterföljande tsunami.
Planen uppdateras vart tredje år och enligt den nya planen ska förnybar energi stå för mellan 40 och 50 procent av det totala energibehovet i önationen år 2040.
Det nuvarande målet talar om 30-40 procent förnybart och runt 20 procent från kärnkraft. Landet har försökt minska andelen kärnkraft sedan Fukushima-katastrofen 2011.
Men framöver kommer Japan att investera i att utveckla en ny generation reaktorer, enligt planen. (TT)
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern