När den nya propositionen om förstärkt återvändandeverksamhet presenterades för tre veckor sedan sa regeringen att skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst skulle undantas från informationsskyldigheten om papperslösa.
Den massiva kritiken mot förslaget gjorde att regeringen tvingades backa, säger källor till DN.
“En vinst för L och Sverige!”, skrev Liberalernas partiledare Johan Pehrson på X.
“Det ligger i linje med utredningens direktiv som gav utredaren i uppdrag att ta hänsyn till smärtsamma värderingar”, skriver hälsominister Acko Ankarberg Johansson (KD) i en kommentar.
Några veckor senare DN rapporterade om en annan proposition från samma regering om ett “ökat informationsflöde till ordningsmakten”.
Det förslaget handlade om att rektorer skulle vara skyldiga att på eget initiativ polisanmäla elever om de misstänker att det kan vara av betydelse för brottsbekämpningen.
– Det är samma sak som “indikationslagen”, sa Lena Linnerborg på Sveriges skolledare.
Och så i torsdags rapporterade DN om en dom i kammarrätten som tvingar förskolenämnden i Göteborg att berätta var ett barn finns för att polisen ska kunna verkställa ett avvisningsbeslut mot familjen.
Polisens behov av att få ut uppgifterna för att verkställa avslaget väger tyngre än familjens intresse av sekretess, resonerar hovrätten.
– Det är den balansen vi gör. Mot bakgrund av familjens intresse av att hålla sig borta från svenska myndigheter anser hovrätten att polisens intresse av att ta del av uppgifterna klart går före de intressen som sekretessen ska skydda, säger hovrättsrådet Roger Petersson vid hovrätten. i Göteborg.
En bedömning av vad som är till barnets bästa har redan gjorts i en tidigare process, då Migrationsverket prövat barnets rätt till uppehållstillstånd, resonerar kammarrätten.
Migrationsminister Johan Forssell vill inte svara på frågor om domen och skriver i ett mejl till DN att han “inte har anledning att granska hovrättens dom men konstaterar att domstolen prövat frågan”.
– Det är en häpnadsväckande dom, säger Pernilla Leviner, som är professor i offentlig rätt med inriktning mot barnrätt vid Stockholms universitet.
Om barnet skulle ansöka om uppehållstillstånd en gång till, och nära i tid, skulle man möjligen kunna hävda att barnets behov och rättigheter redan är utredda, anser hon.
– Men inte i det här fallet, som handlar om ett utlämnande av uppgifter. Du kan i så fall inte hänvisa till en annan instans som har bedömt en helt annan fråga. Principen om barnets bästa ska utredas och beaktas i varje enskild situation, säger Pernilla Leviner.
Förskoleförvaltningen i Göteborg gjort bedömningen att det råder stark sekretess eftersom ett röjande av uppgifterna skulle kunna leda till skada för barnet, eller nära anhöriga till barnet.
Förskolan ska vara en plats där barn har det lugnt. Om de tvingas polisanmäla barn finns det en överhängande risk att vårdnadshavare håller sina barn hemma, och att de förlorar sin rätt till utbildning, skriver nämnden i sitt avslag till polisen.
Domen kan inte överklagas. Det är endast den begärande parten, i detta fall polisen, som kan överklaga hovrättens domar om utlämnande av allmänna handlingar.
Enligt Pernilla Leviner är det viktigt att förskoleförvaltningen i Göteborg inte ändrar sina rutiner efter den här domen eftersom det inte är prejudicerande och enligt henne kan ifrågasättas.
– Det här är ett skifte som sker på konstiga grunder. Varje myndighet ska se till vad den har för uppdrag och förskolans uppdrag är att se till barnets bästa, säger hon.
I domen hänvisar hovrätten till generalklausulen 10:27 i Offentlighets- och integritetslagen. Där anges att uppgifter ska lämnas ut om det är nödvändigt för polisens verksamhet.
– Jag ifrågasätter bedömningen att det skulle vara uppenbart att polisens behov väger tyngre än barnets bästa, säger Pernilla Leviner.
Malin Welin, som är avdelningschef på förskoleförvaltningen i Göteborg, har tidigare sagt till Göteborgs-Posten att de tänker ändra sina rutiner efter kammarrättens dom.
Men nu säger hon till DN att de kommer att göra en ny bedömning i varje enskilt fall.
– Vi är en myndighet och ska följa den här domen i det här fallet. Men om vi får en ny förfrågan måste vi titta på det enskilda fallet.
Läs mer:
Lärare och vårdpersonal föreslås undvika “informationslagen”
Rätten tvingar förskolan att polisanmäla papperslöst barn
Nytt lagförslag – rektorer kommer att tvingas skriva in sina elever
Fakta.Hovrättens dom
● Polisen i Göteborg försökte verkställa ett avvisningsbeslut mot en familj som gömt sig, men lyckades inte hitta familjen.
● Då vände polisen sig till förskolenämnden i Göteborgs stad med en begäran om att få veta var barnet befann sig.
● Nämnden vägrade med hänvisning till skollagen som säger att sekretess ska råda i förskolan eftersom ett röjande av uppgifter kan leda till att barn kommer till skada.
● Polisen överklagade till hovrätten i Göteborg som beslutade att uppgifterna skulle lämnas ut. Jämfört med “familjens intresse av att hålla sig borta från svenska myndigheter” anser domstolen att polisens intresse av att få tillgång till informationen väger tyngre.
● Domen kan inte överklagas.
Källor: Kammarrätten, DN