Ett offentligt register där organisationer kan skydda sitt avsändarnamn.
Det är ett av förslagen från Post- och telestyrelsen (PTS) att motverka bedrägerier via bluff-sms.
– Telefonbedrägerier är ett stort samhällsproblem som kan drabba många individer extremt hårt, säger tillförordnade generaldirektören Catarina Wretman på en presskonferens.
Sedan början av november har telefonoperatörerna varit tvungna att stoppa samtal från utlandet som ser ut att komma från fasta, svenska nummer.
Enligt PTS stoppas mellan 40 000 och 50 000 samtal varje dag med stöd av reglerna, som från och med den 3 mars nästa år även gäller svenska mobilnummer.
Annons
Annons
SMS från falska avsändare är dock fortfarande ett stort problem.
Manipulerade siffror
Nu föreslår PTS ett frivilligt register, där företag och organisationer kan skydda sina avsändarnamn.
Tanken är att komma åt så kallad spoofing, det vill säga bedragare använder manipulerade nummer. Det kan handla om sms som till exempel ser ut att komma från en bank eller en myndighet.
Med ett register skulle den som får ett sms kunna kontrollera om avsändaren är registrerad, enligt PTS.
– Registret kommer sedan att användas av operatörerna för att filtrera bluff-SMS. Du som medborgare kan gå in och titta i registret och se om det finns ett företag som har registrerat sig, säger Wretman.
Registret föreslås vara frivilligt och inte obligatoriskt, eftersom det senare kan bli dyrt för småföretag. Enligt PTS rapport kommer en avgift att behöva tas ut av de som registrerar sitt avsändarnamn på grund av administrationskostnader.
Organiserad brottslighet
Enligt civilminister Erik Slottner (KD), som på tisdagen accepterade PTS förslag, är det en prioriterad fråga att få bort bedrägeribrotten.
– Det här är ett brott som inte bara drabbar individer extremt hårt, utan som också ingår i grov organiserad brottslighet, säger han.
Finland har nyligen infört ett liknande register som PTS nu föreslår.
Annons
– Även om det inte finns någon officiell statistik än så verkar de initiala erfarenheterna vara positiva. Det gör det ännu mer intressant, säger Slottner, som inte kan säga om och när förslagen kan bli verklighet.