Utställning
“Svenskt samtida silver. Deco | Demo”
Liljevalchs+, Stockholm. Visas till och med 1/12
Utställningen “Deco | Demo” på Liljevalchs+ är en brokig samling exempel på vad silversmide kan vara idag. Här kan du hitta allt från traditionella kroppar, silverinfattade syntetiska ädelstenar och plast- och pärltofsar som hänger från silveröglor, till AI-genererade, 3D-printade silverdetaljer sammansatta med handsmidda “blad”.
Trettio silversmeder, alla medlemmar i Nutida Swedish Silver, samlas i två stora rum. Allt är exponerat på de grå väggarna eller i montrar som ligger på grå cementblock. Mycket trevligt.
Silver står givetvis i centrum för dagens silversmeder, men numera går det även att blanda med mindre ädla och betydligt billigare material. När Nutida Svenskt Silver bildades för ett sextiotal år sedan gällde en betydligt strängare ordning. Att omfamna glaspärlor i en silverlänk var i grunden en synd. Ingen höjer på ögonbrynen nuförtiden.
På hantverket Det är dock ingen som tummar på näsan.
Här ges exempel på olika traditionella bearbetningstekniker och sätt att sammanfoga delar – att granska detaljerna är ett måste för besökaren som vill förstå arbetet bakom. Samt att läsa den lilla katalogen, där var och en av utställarna beskriver sina motiv och ambitioner.
Helena Sandström äggskalssmycken presenteras som “Långsamhetens lav eller blir du lönsam liten vän?”. Hon kombinerar äggskal, papper, sytråd och pärlsilke till något helt unikt. En hyllning till “livet och magin i vår existens”. Bara för att hålla med.
Magnus Liljedahl filosoferar i sin tur om vad som händer med yrket när föremålen blir enbart prydnader utan funktion. Samtidigt presenterar han sin värdelösa kaffekanna i silver med en syntetisk rubin. Sara Hurtigkarl är på sätt och vis inne på samma spår.
Så här skriver Hurtigkarl: “Varje föremål, även en enkel sked, berättar en historia och är ett tyst vittne till våra liv.” Hennes väggobjekt i aluminium, med konturer av gamla bestick, är enligt mig det mest poetiska verket i utställningen. Där bleknar de en gång användbara och värdefulla silverbesticken framför våra ögon. Ledsen? Ja.
Läs mer: Svenskt silver i toppform
Läs mer om konst på dn.se