De fyra Tidö partiledarna har meddelat på DN Debatt (30/11) att kraven för att få svenskt medborgarskap måste skärpas. Inget konstigt med det; varje regering använder naturligtvis den möjlighet som grundlagen ger för att förbereda och föreslå nya lagar. Och varje regering arbetar för att lagförslagen ska bli lag genom riksdagsbeslut.
Vad som dock är förvånande är följande stycke i partiledarnas artikel:
“Innan de nya kraven för medborgarskap är på plats finns det anledning att agera mot att medborgarskap meddelas enligt gällande lagstiftning. Medborgarskap som beviljas utan att den sökande uppfyller de utökade kraven utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. I den mån det är möjligt , måste därför åtgärder vidtas för att förhindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, tills den nya lagstiftningen träder i kraft.”
“All offentlig makt är utsläckt folket” kan vi läsa i vår viktigaste grundlag, regeringsformen. Lika viktig är en annan mening i samma paragraf: “Den offentliga makten utövas enligt lagarna.”
I förvaltningslagen slås fast att en myndighet endast får vidta åtgärder som har stöd i lagordningen. Där står också att ett ärende ska handläggas så snabbt som möjligt.
Var och en som agerar som domare i svenska domstolar, såväl juridiska domare som nämndemän, ska svära rättsed och lova och försäkra på heder och samvete att döma enligt Sveriges lag och lagar.
Myndigheter ska också tydligt kunna visa vilken regel de har använt i varje specifikt fall
Principen att myndigheter och domstolar ska följa lagen innebär att myndigheternas verksamhet ska stödjas av lagregler, till exempel lagar och förordningar. Det gäller inte bara den del av verksamheten som går ut på att fatta beslut som berör enskilda, utan all verksamhet som en myndighet bedriver.
Myndigheter ska också tydligt kunna visa vilken regel de har använt i varje specifikt fall. Det är viktigt för individer som berörs av myndigheternas beslut att kunna förutse och förstå utfallet.
Självförklarande bestämmelser i en modern rättsstat skulle nog de flesta tycka. Självklart ska myndigheter och domstolar följa de lagar som gäller när besluten fattas – inte de lagar som har beslutats men inte trätt i kraft och inte de lagar som riksdagen bestämmer i framtiden. Det gäller givetvis även beslut om medborgarskap.
Skyldigheten att följa gällande lag är något som är standard i en rättsstat. Men i Sverige finns också förbudet mot ministerstyre, även det i vår grundlag. Ingen myndighet, inte ens riksdagen, får besluta hur en domstol eller förvaltningsmyndighet i ett visst mål ska besluta i ett mål om myndighetsutövning mot enskild eller om rättstillämpning.
Svenska myndigheter ska givetvis följa de regleringsbrev och andra anvisningar som kommer från regeringen. Men om instruktionerna strider mot lagen, eller om myndigheten inte kan följa instruktionerna utan att bryta mot lagen, ska myndigheten följa lagen och inte regeringens instruktion.
Varje ansökan om medborgarskap är trots allt ett enskilt fall, som regeringen inte kan påverka
Mot denna bakgrund är löftet i DN-artikeln svårsmält. Hur ska de partiledare som ingår i regeringen kunna leva upp till sitt löfte? Vi ser inga juridiska möjligheter.
● Ska regeringen besluta att Migrationsverket inte ska följa lagstiftningen som den ser ut? En sådan anvisning får inte följas av Migrationsverket, eftersom en myndighet ska följa lagen.
● Ska regeringen besluta att Migrationsverket ska lägga alla ansökningar om medborgarskap på is och vänta med att behandla dem tills nya regler är på plats? Det får inte heller myndigheten göra, för beslut ska fattas så snabbt som möjligt.
● Eller tänker regeringen försöka påverka Migrationsverket genom regleringsbrev eller instruktioner och på så sätt till exempel få till fler säkerhetskontroller eller säkerhetskontroller? Det är trots allt något helt annat än själva bedömningen av om någon är kvalificerad för medborgarskap, som regeringen inte kan påverka. Varje ansökan om medborgarskap är trots allt ett enskilt fall, som regeringen inte kan påverka.
Nej, det kan regeringen inte runda regler i grundlag och lag. Att domstolar och myndigheter ska följa lagen som den är skriven är en grundläggande rättsstatsprincip som finns både i grundlagen och i vanliga lagar. Det måste regeringen respektera.
Om regeringen mot förmodan går vidare med löftet i artikeln måste domstolar och myndigheter stå upp för legalitetsprincipen och förbudet mot ministerstyre och följa lagen. Det borde vara en självklarhet – även för regeringen.
Läs fler artiklar från DN Debatt.