Di rapporterade på torsdagen att ett antal jobbmässor har arrangerats för den personal som sagts upp från Northvolt. Arbetsmarknaden är fortfarande het i Skellefteå, trots Northvolts kris. Västerbotten och Skellefteå har Sveriges lägsta arbetslöshet. På jobbmässorna deltar lokala arbetsgivare som gruvbolaget Boliden samt företag från söder som Hitachi i Ludvika.
Det är kvalificerad och motiverad personal som valt att komma till Sverige. Nu när några av dem har blivit uppsagda borde det finnas goda chanser för dem att hitta nya jobb.
Det råder internationell konkurrens om topptalanger och specialister. De som sökt sig till Sverige har säkert även övervägt andra länder att arbeta i.
Det är inte bara arbetsuppgifter, lön och karriärmöjligheter som avgör om du ska resa till ett land och ta ett jobb där. Det handlar också om boendemiljö och möjligheter till ledsagning. Och kanske vilket klimat som råder på vintern.
Kort sagt: Vi i Sverige kan inte ta för givet att det är attraktivt att komma hit och jobba.
Det bästa regeringen kan göra är att lägga förslaget i byrålådan.
Det är här de nya restriktiva reglerna för arbetskraftsinvandring kommer in. Om det visar sig att det är osäkert för högkvalificerade utomeuropeer att ta jobb i Sverige tappar Sverige sin attraktionskraft. Vilket företag som helst kan hamna i kris och behöva säga upp folk. Men om dessa personer måste lämna landet kort därefter för att kraven är för hårda kan Sverige hamna i vanrykte. Och då spelar det mindre roll om uppfattningen om Sverige är helt korrekt eller inte.
Så låt oss hoppas att de utomeuropeiska experterna som blev uppsagda från Northvolt snart hittar ett nytt jobb här. För deras egen skull, men också för Sveriges.
Regeringen avser att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandring till cirka 36 000 kronor, en utredning är klar, men remissinstanserna är kritiska. Det bästa regeringen kan göra är att lägga förslaget i byrålådan. Det sänder ut felaktiga signaler till omvärlden. Sverige ska kunna vara attraktivt för talanger även i framtiden.