Fem av de största globala miljöfrågorna är så nära sammanlänkade att de inte kan hanteras separat. Då finns det risk för negativa konsekvenser. Men hittills har den typen av “stuprörsstänk” i miljöarbetet mer varit regel än undantag, enligt en ny rapport från den internationella vetenskapspanelen IPBES – den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatpanelen IPCC.
Det handlar om kopplingen mellan klimatförändringar, förlusten av biologisk mångfald, livsmedelsproduktion, vattenförsörjning och hälsa. En insats inom något av dessa fem områden får ofta konsekvenser för de andra. Inom forskningen kallas de därför för nexus-komponenter, från det engelska ordet för anslutning, eller junction.
– En tydlig sådan exempel där avvägningar måste göras för att undvika negativa konsekvenser är planterade monokulturer av energigrödor. Om de kräver vallning av våtmarker eller avskogning minskar den biologiska mångfalden. Dessutom motverkas den naturliga vattenregleringen och kolinbindningen. Och sker det på mark som annars skulle användas för livsmedelsproduktion kan livsmedelsförsörjningen hotas, säger Thomas Lyrholm, handläggare på Naturvårdsverket och kontaktperson för IPBES i Sverige.
Fakta.Tre års arbete bakom den nya rapporten
• IPBES är en mellanstatlig expertpanel som sammanställer forskningsläget inom biologisk mångfald. Rapporterna fungerar som underlag för till exempel FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD).
• Nexus-rapporten analyserar kopplingarna mellan biologisk mångfald, klimatförändringar, hälsa, livsmedelsproduktion och vattentillgång. Syftet är bland annat att visa på lösningar som undviker målkonflikter mellan dessa så kallade nexuskomponenter.
• Arbetet har pågått i tre år. Totalt har 165 experter från 57 olika länder granskat totalt 6 500 vetenskapliga referenser.
Men Nexus-rapporten, som bygger på en genomgång av cirka 6 500 vetenskapliga referenser och har tagits fram av totalt 165 internationella experter, redovisar också många exempel på åtgärder som kan ha en positiv effekt inom flera områden samtidigt, om de är smart designade.
– I vår rapport finns en palett av sådana strategier som gynnar flera nexuskomponenter och som har vetenskapligt stöd, som beslutsfattare kan luta sig mot, säger Paula Harrison, professor vid UK Centre for Ecology & Hydrology i Storbritannien och en av de huvudansvariga för sammanställningen av rapporten, vid en presskonferens.
En sådan exempel är att återställa våtmarker. Det ger god klimatnytta, ökar den biologiska mångfalden, bidrar till vattenrening och stärker markens förmåga att reglera vattenflöden så att risken för översvämningar minskar.
Den vetenskapliga rapporten är dock flera tusen sidor lång och kommer sannolikt inte att läsas av några beslutsfattare. Under den senaste veckan har delegater från de cirka 150 medlemsländerna i IPBES därför kämpat för att komma överens om en sammanfattning på drygt 50 sidor, som ska göra rättvisa åt innehållet i den vetenskapliga rapporten.
Det har ibland kantats av konflikter och lett till att specifika formuleringar i huvudrapporten har återgivits i urvattnade termer i sammanfattningen, eller inte nämnts alls.
Enligt uppgifter till DN har exempelvis Ryssland försökt ta bort hänvisningar till studier som visar att väpnade konflikter har en negativ miljöpåverkan. Och Brasilien lyckades ta bort ordet klimatförändring från sammanfattningens titel. Det nämns dock redan i inledningens andra mening, där det står att klimatförändringarna har en “avgörande men ofta förbisedd påverkan på alla nexuskomponenter”.
– Trots det det här arbetet ska inte handla om politik utan bara om vetenskap, så det blir mycket politik i förhandlingarna. Om du letar efter sanningen kanske du inte gillar det du hittar. Men det ska man inte ha åsikter om. Vi måste förlita oss på vetenskapen, säger Maria Widemo, som leder den svenska delegationen inom IPBES och är enhetschef på artenheten på Naturvårdsverket.
Planen är nu att översätta slutsatserna och riktlinjerna i rapporten till svenska förhållanden, tillägger hon.
Läs mer:
Ny karta över jordens okända växtliv gav snabbt resultat
FN:s miljömöte slutade i kollaps – men gav ändå resultat
Forskare varnar: Invasiva främmande arter ökar dramatiskt över hela världen