Det är en klok rekrytering av bolagets valberedning. Den tidigare kursraketen Sexhörning HEXA B +2,47 %Dagens utveckling är stukad. Efter att Ola Rollén lämnade den operativa rollen som vd för att bli ordförande 2023 har inget gått bolagets väg. Rolléns efterträdare Paolo Guglielmini fick sparken i november i år efter mindre än två år i vd-stolen.
Det är därför en utmanande uppgift som väntar för Björn Rosengren. Som Di:s analytiker Mikael Vilenius påpekade i en färsk kommentar har Hexagons resultatutveckling varit svag; andra stora mätteknikföretag har vuxit snabbare. Rapportbesvikelserna har avlöst varandra och värderingen har fallit.
Men civilingenjör Björn Rosengren har goda möjligheter att vända trenden. Han har varit VD för Wärtsilä, Sandvik SAND 0,00 %Dagens utveckling och nu senast ABB ABB -0,16 %Dagens utveckling. Under sina år som vd för dessa bolag har han lyckats generera en avkastning till ägarna som vida överstiger börsens. Inte konstigt att investerare köpte upp Hexagons aktier i onsdags.
Björn Rosengrens prestationer är imponerande. Men att vara chef för ett multinationellt företag som ABB är extremt krävande. Att bara tänka på ansvaret skulle utlösa utmattning hos vem som helst. När Björn Rosengren tillträdde som vd för ABB 2020 hade pandemin också brutit ut och samhällen hade stängts ner.
“Vem ett företag anställer som vd eller ordförande har aldrig varit viktigare.”
Men som Björn Rosengren sa i en SvD-intervju förra året: “Kriser är också bra för förändring”. Förhoppningsvis ser han också möjligheterna i Hexagons svårigheter.
Björn Rosengren befriade ABB från en byråkratisk struktur och delade upp koncernen i 20 divisioner, övervakade av fyra affärsområden. Ansvaret för resultat och beslutsfattande decentraliserades till divisionscheferna. De som står en verksamhet nära fattar alltid klokare beslut.
Trots en lång karriär har Björn Rosengren lyckats förbli framgångsrik. Att hålla sig på toppen är svårt. En VD (eller ordförande) måste ständigt förnya sig och anpassa sig till störande teknologier och förändrade marknadsförhållanden.
Vid det här laget är Björn Rosengren så erfaren att han förmodligen intuitivt vet vad som behöver göras när han kommer till Hexagon. I en intervju med Di förmedlar han sin syn på hur han ska ta sig an uppdraget: ”Det är viktigt att gå in fullt ut i de uppdrag man tar på sig och jag tycker personligen att det känns bra att vara ordförande för då kan man få arbete nära till VD.”
Hexagon har idag en tillförordnad vd, men rekryteringen av en ny ska påbörjas. Att Björn Rosengren, trots att han inte tillträtt, deltar i processen är viktigt. Ett väl fungerande samarbete mellan ordförande och VD är avgörande för att Hexagon ska kunna bli en kursraket igen.
Det är säkert en annan sak att vara styrelseordförande: man måste lägga det operativa ansvaret i vd:ns händer. Men å andra sidan är det just detta Björn Rosengren har varit bra på. Att sätta tydliga mål och delegera präglar hans karriär.
Vem ett företag anställer som vd eller ordförande har aldrig varit viktigare. Ett framgångsrikt radarpar i toppen gynnar alla anställda och ägare. Skickliga ledare ska givetvis belönas rikligt. Deras arvoden och löner är en slant när marknadsvärdet ökar med tiotals miljarder kronor. Både vd och ordförande bör också äga gott om aktier. Det ger dem samma motivation och intresse som alla andra ägare (Björn Rosengren köpte aktier i Hexagon i onsdags).
Inte bara Hexagons ägare ska vara intresserade av företagets nästa steg. Resten av verksamheten skulle göra klokt i att följa detta noga. Det blir förhoppningsvis en lektion i hur man genomför en lyckad “turnround”.