-
Rysk balettshow genomförs i flera städer
Rysk balettshow genomförs i flera städer
Uppsala, Göteborg, Jönköping och Linköping. Konserthus över hela Sverige ställer nu in schemalagda föreställningar av Arvsbalettens uppsättning av Svansjön och nötknäpparen, rapporterar SVT och flera andra medier på torsdagen. Anledningen är att sällskapet bakom baletten uppges ha kopplingar till den ryska staten.
I Göteborg anlitade konserthuset ett externt säkerhetsföretag för att granska balettsällskapet.
– Vi avbokar bokningen, säger Jenny Svensson som är PR-ansvarig på konserthuset till SVT.
Andra konserthus har låtit göra liknande undersökningar. Företaget bakom The Heritage Ballet är ett tjeckiskt eventbolag som drivs av en rysk affärsmans fru, enligt SVT. Kanalen har inte hittat någon direkt koppling till den ryska staten. Flera av konserthusen som ställer in planerade föreställningar motiverar beslutet med att kopplingar inte kan uteslutas, och att balettkompaniet inte tagit avstånd från Rysslands attack mot Ukraina.
Senaste nyheterna
-
Region Skåne skjuter upp införandet av Millennium
Region Skåne skjuter upp införandet av Millennium
Region Skåne skjuter upp sitt införande av det kritiserade journalsystemet Millennium, enligt en pressrelease.
Planen var att systemet, som i Skåne fick namnet SDV (Scanias digitala sjukvårdssystem), skulle tas i drift i mars. Ett nytt startdatum är inte klart.
“Vi vill ansvarsfullt säkerställa att det är patientsäkert och användbart, därför mjukstartar vi senare och i mindre skala för att tillsammans med våra medarbetare inom vården hitta bästa vägen framåt”, säger regiondirektör Lars-Åke Rudin i pressmeddelandet.
Millenniumsystemet infördes i Västra Götalandsregionen i november trots larm om omfattande brister i systemet.
Efter bara tre dagar drogs den tillbaka och det är oklart om och när den kommer att rullas ut igen.
-
Man frikänd från sjukhusvåldtäkt
Man frikänd från sjukhusvåldtäkt
En manlig vårdpersonal som åtalats för att ha våldtagit en kvinnlig patient på Akademiska sjukhuset i Uppsala frias av tingsrätten, rapporterar lokala medier.
Mannen åtalades för två fall av våldtäkt. Övergreppen ska ha skett i december 2021.
Han släpptes mot borgen förra veckan i väntan på domen.
Enligt tingsrätten finns det mycket bevis för att kvinnan utsatts för övergrepp på sjukhuset, men det finns inte tillräckligt med bevis för att mannen var gärningsmannen. Han var till exempel inte i tjänst under de datum då övergreppen påstås ha inträffat. (TT)
-
Stockholmsbörsen faller tungt
Stockholmsbörsen faller tungt
Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index är ned två procent på torsdagseftermiddagen.
Börsen följer därmed New York-börsen som föll kraftigt efter onsdagskvällens räntebesked från Fed. Där flaggade centralbanken för att det bara blir två räntesänkningar nästa år – mot den tidigare bedömningen av fyra.
Kronkursen, som föll till en årlig lägsta nivå mot dollarn efter Feds besked, har återhämtat sig något efter Riksbankens räntebesked på torsdagsmorgonen och handlas nu till 11,02 kronor.
-
Pelicots gemensamma barn besvikna på straffet
Pelicots gemensamma barn besvikna på straffet
Gisèle Pelicot lämnade rättssalen i Avignon utan att kommentera de upplästa domarna.
Många andra uttrycker besvikelse över de straff som har aviserats. I samtliga fall utom den huvudtilltalade blev straffet lindrigare än vad åklagarna begärde.
Gisèle Pelicots barn, som hon har med den nu dömde exmaken Dominique Pelicot, är besvikna över de påföljder som har aviserats, säger en familjemedlem till nyhetsbyrån AFP.
Deras pappa dömdes till maxstraffet på 20 år för att ha drogat sin fru i tio år och erbjudit främmande män att våldta henne. Men de övriga runt 50 åtalade i målet döms till lägre straff än vad åklagarna begärt.
Istället för straff på mellan 4 och 20 år dömdes de till mellan 3 och 15 års fängelse.
Utanför rättssalen i Avignon skrek folk att straffen var skamligt låga efter att domarna lästs upp.
Dominiques Pelicots advokat Beatrice Zavarro utesluter inte att domen kan överklagas.
– Vi kommer att använda de tio dagar vi har på att ta ställning till om vi ska överklaga det här beslutet eller inte, säger hon.
-
Misstänkt farligt föremål i Brandbergen
Misstänkt farligt föremål i Brandbergen
Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Brandbergen i södra Stockholm, uppger polisen.
Föremålet ska ha hittats utomhus i ett industriområde som var avspärrat. National Bomb Squad har varit på plats och undersökt föremålet och vid 14-tiden avslutade de sitt arbete.
Polisen har inlett en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
-
Polisen ska ge råd om återvandringsbidrag
Polisen ska ge råd om återvandringsbidrag
Invandrare som träffar polisen nästa år kan komma att tipsas om återvandringsbidraget.
Regeringen väljer ut fyra myndigheter som ska hjälpa Migrationsverket att informera om bidraget.
Förutom polisen handlar det om Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården.
– Det finns myndigheter som kan tänkas komma i kontakt med personer som helt enkelt kan vara aktuella, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Tidöpartierna vill öka den frivilliga återflyttningen och från 2026 har man beslutat att kraftigt höja återflyttningsbidraget från dagens 10 000 kronor per person till 350 000 kronor.
Tanken bakom informationsinsatserna nästa år är att öka medvetenheten om att bidraget finns. Exakt hur de ska gå till väga är upp till myndigheterna att ta reda på.
-
Regeringen vill hjälpa syrier att återvända
Regeringen vill hjälpa syrier att återvända
Migrationsverket måste kartlägga vilket stöd som kan behövas om ett stort antal syrier vill återvända till sitt hemland i framtiden.
– Det är väldigt många som har kommit till Sverige och vi måste alltid vara beredda, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Enligt regeringen finns det runt 35 000 syrier med uppehållstillstånd i Sverige i dag. Det är också ganska många som blivit svenska medborgare. Det är inte känt hur många av dem som kan vilja återvända om situationen i hemlandet stabiliseras.
– Det råder en stor osäkerhet och eftersom det är ett föränderligt händelseförlopp känner vi att vi vill få en bättre bild av vilka behov som finns om en större avkastning skulle bli aktuell, säger Forssell.
-
Gurkmeja återkallad – innehåller bönor
Gurkmeja återkallad – innehåller bönor
Företaget United Gross återkallar gurkmeja från märket Abido. Produkten innehåller andra kryddor och bondbönor och inte 100 procent gurkmeja som det står på burken. Bondbönor är ett allergen.
Återkallelsen gäller burkar om 50 gram med bäst före-datum 2027-05-30.
-
SSAB får grönt ljus för miljardinvesteringar
SSAB får grönt ljus för miljardinvesteringar
Mark- och miljödomstolen i Umeå har gett klartecken för ståltillverkaren SSAB:s uppförande av ett elektriskt stålverk, meddelar bolaget.
Planen är att montera ned det masugnsbaserade produktionssystemet i Luleå.
“Tillståndet möjliggör ett teknikskifte som innebär stora positiva miljö- och klimateffekter, möter den höga efterfrågan på vårt unika stål och stärker vår framtida konkurrenskraft”, skriver SSAB i ett pressmeddelande.
Det nya stålverket i Luleå beräknas tas i drift mot slutet av 2028. Investeringen beräknas kosta cirka 52 miljarder kronor.
-
Svensk polis på det kinesiska fartyget Yi Peng 3
Svensk polis på det kinesiska fartyget Yi Peng 3
På torsdagen går svensk polis ombord på det kinesiska fartyget Yi Peng 3.
Kinesiska myndigheter genomför utredningar på fartyget och svensk polis är inbjuden att delta som observatörer. Nationella haverikommissionen deltar också.
Enligt Polismyndigheten genomförs inga utredningsåtgärder av svensk polis ombord på fartyget.
Fartyget utreds i samband med kabelbrotten i Östersjön i november.
Sedan skadorna på undervattenskablarna hittades har Yi Peng 3 legat på tomgång i Kattegatt. Danska och tyska fartyg har omringat det kinesiska fartyget. Även den svenska kustbevakningen var på plats fram till förra veckan.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern