Under diktatorn Bashar al-Assads styre blev Syrien världens ledande källa till drogkaptagonen, utropade Abu Muhammad al-Julani, ledare för den islamistiska rörelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), vid ett första offentligt framträdande dagen efter. den 50-åriga regimen störtades. Nu måste Syrien rensas, varnade han.
Att den syriske rebellledaren tog upp just captagon var inte oväntat. Spridningen av det starkt beroendeframkallande amfetaminliknande preparatet har beskrivits som ett stort socialt problem för flera länder i Mellanöstern – för andra en viktig inkomstkälla.
Knarksmugglingen från och via Syrien har varit en fortsättning i flera år, enligt Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
– I ganska hög grad verkar det vara regimkopplade figurer inom säkerhetsapparaten som har stått för det. Pengarna har kommit in i regimens nätverk på olika sätt, säger Aron Lund.
– Det har att göra med en trasig ekonomi och sanktioner som har omöjliggjort mycket av den vanliga handeln.
Nu har de syrier jihadistledda rebeller har beslagtagit stora mängder kaptagon, redo för export, som de lovar att förstöra, rapporterar nyhetsbyråer, vars sändebud var inbjudna denna vecka för att titta på och ta bilder av lagret. Bilder visar små vita piller gömda i bland annat frukter.
I mars förra året anklagade Storbritannien al-Assads regim för att ha tjänat motsvarande 600 miljarder kronor på narkotikasmuggling och stå för 80 procent av kaptagonförsörjningen i världen. Flera andra länder, som USA, har framfört liknande anklagelser och infört nya sanktioner mot regimen som ett resultat.
Captagon
Captagon är ett centralstimulerande medel som kommer från amfetamin. Det utvecklades på 1960-talet i Tyskland för att medicinera överaktiva barn men förbjöds snart på grund av dess starkt beroendeframkallande effekt. Drogen är uppiggande och prestationshöjande och blev i början av 2000-talet populär som dopingmedel och festdrog i Mellanöstern.
Men uppskattningarna ska tas med en stor nypa salt, enligt Aron Lund. Många av al-Assads motståndare har överdrivit vikten av narkotikahandelns betydelse för regimens ekonomi som ett sätt att pressa regeringen – allt har inte hamnat på ett skrivbord i Damaskus, understryker han.
– Det har varit mycket pengar förstås, men det har framförts som att det är det som har drivit hela regionen, säger Aron Lund.
Knarksmugglingen har under perioder också varit stort på andra håll i regionen, konstaterar han. I grannlandet Libanon växte den avsevärt på 1980-talet, under inbördeskriget där.
– Nu i Syrien spreds det föga förvånande dit också. Det har mycket att göra med att det växer fram i svaga och trasiga stater.
Om HTS-ledaren kan hålla sitt löfte att stoppa produktionen och smugglingen av kaptagon från Syrien återstår att se. Den nya regeringen har all anledning att visa sin goda sida gentemot andra stater i regionen och kommer nog att försöka, säger Aron Lund. Men det är inte osannolikt att olika miliser tar över verksamheten i grupperna nära regimen – om än i mindre skala, konstaterar han.
– Det kan vara svårt för HTS att ingripa mot dem om de har en politisk roll eller är allierade.
Så länge som Syrien fortsätter att vara ett trasigt land, smuggling längs gränserna kommer att fortsätta, av allt möjligt som är olagligt, enligt Aron Lund.
– Men jag tror att de främsta ansvariga för captagonexporten nu har eliminerats eftersom de var regimen nära.