– När vi startade samarbetet med Region Kalmar län insåg vi att vi behövde hitta en lösning som inte bara var hållbar utan också ekonomiskt försvarbar, säger Oskar Thompsson, projektledare och delägare på OTM.
Genom att fokusera på kvalitet, innovation och långsiktighet har Gasellföretaget OTM tillsammans med Weland Aluminium tagit fram en lösning som kan hjälpa kunder att nå hållbarhetsmål och täcka framtida energibehov.
Genom att använda parkeringsplatser för energiomvandling, och samtidigt undvika dyra och miljöskadliga markarbeten, öppnar OTM:s lösning för en bredare tillämpning än traditionella system. Region Kalmar län ligger först och både Oskarshamns och Västerviks sjukhusparkeringar kommer i framtiden att förse verksamheten med solenergi.
– Vi såg tidigt att parkeringsytorna kunde ge dubbel nytta. Med vår lösning gör vi inte anspråk på annan mark, och parkeringsplatserna kan användas som vanligt, förklarar Oskar Thompsson.
– Med vår teknik kan företag och organisationer använda sina befintliga ytor på ett optimalt sätt. Lösningen är skalbar och passar lika bra för stora industrier som för bostadsrättsföreningar, säger Oskar Thompsson.
Modulkonstruktionen är tillverkad i återvinningsbar aluminium och är designad för att klara nordiska väderförhållanden. Monterarna är framtagna i samarbete med Weland Aluminium med syfte att skapa minsta möjliga miljöpåverkan. Inga betongfundament krävs eftersom ställningen förankras direkt i marken med markankare – en metod som sänker både kostnader och miljöpåverkan.
Resultatet är en unik konstruktion som gör det möjligt att producera förnybar energi på befintliga parkeringsytor
– Konstruktionen är beräknad utifrån vindhastighet 26 m/s, terrängtyp 3 och snözon/last upp till 2,5 kN/m2, vilket i realiteten är ungefär upp till Gävle, säger Niclas Ohlander som är försäljningschef på Weland Aluminium.
Förutom att producera förnybar energi systemet erbjuder ett antal ytterligare funktioner. Designen kan integreras med laddstationer för elbilar, eller kopplas till batterilagring för att lagra överskottsenergi. Den genererade energin kan även användas direkt i närliggande verksamheter, vilket skapar en cirkulär och effektiv energianvändning.
– Många fastighetsägare har för små eller otillräckliga tak för att installera solceller. Vår lösning är ett kostnadseffektivt alternativ som passar på landytor, samtidigt som det möjliggör elproduktion där energin används, säger Oskar Thompsson.
Tack vare sin flexibilitet kan lösningen tillämpas på allt från kommersiella parkeringsplatser till industriområden och offentliga miljöer. OTM ser också en potential att vidareutveckla systemet till att inkludera fler smarta funktioner.
Samarbetet med Weland Aluminium har varit avgörande för att skapa en produkt som kombinerar låg miljöpåverkan med hög kvalitet. För OTM är detta inte bara en lösning för nutiden, utan också en investering i framtiden.
– Vi vill erbjuda lösningar som både är ekonomiskt hållbara och bidrar till att minska klimatpåverkan. Genom att göra medvetna materialval och använda effektiva metoder kan vi möta marknadens höga krav, förklarar Oskar Thompsson.
Under en tid då branschen har genomgått ett stålbad har OTM utsetts till Gasellföretag för tredje året i rad.
– Att bli ett Gasellföretag är ett bevis på att vi gör rätt. Vi ser fram emot att utöka vårt koncept till nya marknader och fortsätta driva utvecklingen av hållbara energilösningar, avslutar Oskar Thompsson.
Med sin skalbara och flexibla konstruktion hoppas OTM kan möta den växande efterfrågan på smarta energisystem – och hoppas samtidigt bana väg för en grönare framtid.