Det hände i början av november. Övervakningskameror visar hur dörren till livsmedelsbutiken i Jekaterinburg, centrala Ryssland, krossas. Två män springer in. En av dem rusar direkt till kylen och släpar iväg 20 kilo smör.
“Det är som guld nu för tiden”, säger butikens ägare, enligt det amerikanska nyhetsbolaget CNBC.
Ja, inte konstigt att smörstölderna ökar i Putins Ryssland. Priset har ökat med 30 procent på ett år. Potatisen blir dyrare, 74 procent sedan december förra året. Priset på ägg ökade så mycket och snabbt att Ryssland fick häva importtullarna på ägg från “vänliga” grannländer.
De senaste månaderna har kriget i Ukraina, om än långsamt, gått Vladimir Putins väg. Östfronten flyttas meter för meter västerut, förstärkningar anländer från Nordkorea, försvarsindustrin pumpar ut granater. Fler röster i väst höjs för att Ukraina ska möta Putins krav på olika sätt.
Pessimismen är inte obefogad. Men det behövs inte heller. Väst har allt att vinna på att fortsätta hjälpa Ukraina militärt. När 2025 närmar sig finns det allt fler bevis för att Putins styre är en koloss på lerfötter.
En sak vet vi: ökade livsmedelspriser, och det missnöje de skapar, kan vara politisk dynamit.
Rubeln faller i värde vilket gör importen (inte minst av kinesisk militärteknik) dyrare. Konkurserna har ökat med 20 procent i år. Tillväxten saktar ner.
Inflation i Putinland ökar däremot snabbt. Siffran var 8,5 procent i oktober, vilket fick Rysslands centralbank att höja räntorna till 21 procent – den högsta på 20 år. Inflationen är långt ifrån bara smör- och potatispriserna; militären slukar alla resurser, på grund av kriget råder brist på arbetskraft och det blir allt svårare för staten att ha råd att utföra sina uppdrag.
Det märks även på bostadsmarknaden. Tidigare subventionerade staten bolån, det har man tvingats sluta med. Med dyrare mat och bostäder blir det allt svårare för vanliga ryssar att låtsas att kriget inte berör dem – och för Vladimir Putin att rättfärdiga ett krig som redan från början lyckades generera enbart ljummet entusiasm.
Och en sak vet vi: ökade livsmedelspriser, och det missnöje de skapar, kan vara politisk dynamit.
Med andra ord, ignorera bara de västerländska politikerna som muttrar att det är dags för ukrainarna att ge upp delar av sitt land till Putin. Lyssna istället på EU:s nya utrikeschef, estländaren Kaja ringde: Vi ska stödja Ukraina så länge det behövs och se till att Ryssland förlorar sitt sista koloniala krig.
Läs också:
Isobel Hadley-Kamptz: Elever som fuskar med AI är det minsta problemet
Lisa Magnusson: Elsa, 84 år, vägrar att bli fälld