Skatten på ISK sänks nästa år. För den som har ett sparkapital på till exempel 200 000 kronor är det en lägre skatt på 1 700 kronor.
– Det skapar förutsättningar för vanligt folk att börja spara, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Statslåneräntan, som bland annat påverkar skatten på investeringssparkontot i synnerhet 2025, har satts av Riksgälden till 1,96 procent. Det är en lägre andel än förra året då den landade på 2,62 procent.
Lägre statlig låneränta innebär också lägre skatt för dem med ISK-sparande. 2024 har ISK-skatten varit 1,09 procent. Nästa år landar den på 0,89 procent, enligt formeln som används för att beräkna skatten.
Annons
Annons
Ökat sparande
Schablonskatten för ISK, som betalas på hela kapitalet varje år, baseras på en formel baserad på statslåneräntan plus en procentenhet. Skatten uppgår då till 30 procent av det.
Men skatten gäller bara de med sparande över 150 000 kronor. Från och med 2025 är sparande upp till 150 000 kronor skattefritt efter ett tidigare beslut av regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Nivån höjs till 300 000 kronor 2026.
– Den lägre skatten är bra för spararna i det ränteläge vi är i, för att få ytterligare ett lyft på vägen mot ökat sparande. Det är också positivt att regeringen håller det löfte den gav, även om det sker successivt, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
“Fungerar för de flesta”
För den som har till exempel 200 000 kronor i sparande är det en skatt på 445 kronor, vilket kan jämföras med 2 172 kronor för samma summa 2024. Den stora minskningen beror främst på det införda skatteavdraget.
Men hur ska man som småsparare tänka kring eventuellt sparande – ISK eller en mer traditionell värdepappersförvarare?
– Kapitalförsäkring och ISK är de sparformer som fungerar för de flesta. Med ISK slipper man också hela poängen med deklarationer, vilket underlättar, säger Åhrman.
– Men när det kommer till valet att spara på fondkonto eller insättning så är det den långsiktiga avkastningen som styr hur vi ska tänka där. Sparar du i en stor andel räntefonder med lägre avkastning kan sparande på fondkonto och betala vinstskatt vara ett bättre alternativ, tillägger hon.