I en undersökning av RFSU framgår att endast 67 procent av de tillfrågade männen säger att det finns någon de kan prata med om de mår känslomässigt illa. 33 procent har inte en enda sådan kontakt.
På internationella mansdagen är det värt att fråga hur män har det. Enligt en undersökning från RFSU är det stor skillnad på hur många sociala kontakter män och kvinnor har och hur djupt de går. Endast 15 procent av de tillfrågade männen säger att det är bra att de har ett brett socialt nätverk att vända sig till och 32 procent svarar att det är bra att de har någon att prata med om de mår dåligt.
Annons
Det är oerhört tråkigt att en så stor del av de tillfrågade givetvis inte kan svara ja på den frågan. Nästan hälften av de tillfrågade männen svarar också att de inte vet vart de ska vända sig om de behövde hjälp för att övervinna ofrivillig ensamhet.
Ibland är du ensam för att du inte vårdar dina relationer och kanske inte är snäll och hjälpsam nog för att någon ska vara intresserad av att lyssna på dina problem, eller för att du tycker om att vara ensam. Men det kan inte stämma för en så stor del av den manliga befolkningen. Det är något i sättet vårt samhälle är uppbyggt som gör att många män fastnar i ofrivillig ensamhet.
Annons
I Mellersta Skåne (som i övriga Sverige) är det ensamstående män som är överrepresenterade bland dem som fastnar i långvarigt stödberoende och det finns ofta även en koppling till psykisk ohälsa och missbruk i gruppen, även om det är endast ett litet antal, som inte ska ses som representativa för män som grupp. Men män som fastnar i långvarigt bidragsberoende är den grupp som har svårast att komma tillbaka in i samhället när de väl blivit utanför.
RFSU ser samtal på arbetsplatsen som en lösning. “För många är arbetsplatsen den enda plats där man träffar andra människor och har ett socialt sammanhang”, kommenterar Pelle Ullholm, expert på RFSU, i ett pressmeddelande.
Det är givetvis bra med ett samtalsklimat på jobbet som gör det möjligt att ta upp och diskutera känslomässigt svåra ämnen. Men det är otroligt tråkigt att tänka på att arbetsplatsen behöver fylla den funktionen.
Annons
På internationella mansdagen är det bra att kommunerna frågar sig om det finns tillräckligt med naturliga mötesplatser för ensamstående i kommunen, som inte kräver att man går ut och sitter i en bar för att träffa folk.
Att se till att det finns gott om möjligheter till till exempel volontärarbete kan vara en del av det. Även om det kan låta fantastiskt att engagera sig i välgörenhetsarbete är det vetenskapligt bevisat att både mänsklig kontakt i allmänhet och att vara till hjälp för andra är bra för den mentala hälsan.