Misstankarna om våldtäkt mot Nytorgsmannen har väckt debatt om återfallsförbrytare.
Dömda sexbrottslingar, inklusive högriskindivider, återfaller mer sällan än andra, enligt kriminalvården.
– Behandlingsprogram är en nyckel, säger specialistpsykolog Johanna Lätth.
Alla intagna på kriminalvården riskbedöms för att avgöra vilka som bör fokuseras på för att minska risken för återfall i brott.
Johanna Lätth, specialisträttspsykolog och Kriminalvårdens expert i sexualbrottsfrågor, beskriver myndighetens behandlingsprogram som en nyckel i det återfallsförebyggande arbetet.
– Det handlar om att arbeta med strukturerad beteendeinriktad psykologisk behandling av det vi vet är riskfaktorer för återfall, säger hon.
Annons
Annons
Kombinationen av riskfaktorer – som tidigare domar, impulsivitet, tillåtande attityder till sexuellt våld, brist på intima och stabila vuxenrelationer, parafilier eller hypersexualitet – ser annorlunda ut.
– Ju fler faktorer desto större risk för återfall. Vi försöker utrusta våra kunder för att minska den risken. Ofta finns det specifika högrisksituationer för varje individ där vi arbetar med hur man inte hamnar där och, om man gör det, hur man tar sig därifrån utan att begå brott.
Färre skov
Nytorgsmannen ska ha vägrat vård under sin tid inlåst. Enligt Lätth är dock fullföljandegraden för sexualbrottsprogram jämförelsevis hög, runt 85 procent.
Men hur troligt är det att en serievåldtäktsman kan återintegreras i samhället? Johanna Lätth vill inte kommentera enskilda fall, men pekar på återfallsstatistik.
Kriminalvårdens uppföljningar visar att 32 procent av de intagna döms för brott inom tre år efter frigivningen. Motsvarande siffra bland sexförbrytare är nio procent, varav två procent döms för sexbrott.
– Det här är en grupp som kommer tillbaka klart mer sällan, inklusive högriskindivider.
– Samtidigt är det självklart att olika typer av återfall får olika typer av konsekvenser. Även om det är en låg siffra har den ett mycket högt värde för att förebygga varje sexualbrott med tanke på de allvarliga konsekvenserna för offret.
Annons
“Kontraproduktivt”
Sexbrottslingar väcker sällan andra människors avsky. Att hantera dem, säger Lätth, är en särskilt utmanande uppgift för samhället.
Annons
– Vi får aldrig acceptera det här brottet. Men om man bara tar avstånd och utesluter så tror jag att det blir kontraproduktivt. Instabilitet i livssituationen är en riskfaktor för återfall. Så man måste också tänka på hur man ska ta hand om dessa individer – med syftet att förebygga brott.
Fakta: Nytorgsmannen
Nytorgsmannen släpptes villkorligt i mars i år. Den 37-årige serievåldtäktsmannen hade då avtjänat två tredjedelar av sitt femåriga fängelsestraff för en lång rad våldtäkter och sexuella övergrepp som begåtts i hans lägenhet vid Nytorget i Stockholm. Detta trots upprepad misskötsel och att Kriminalvården bedömde risken för återfall i brott som hög.
Han greps på nytt på tisdagen och häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för en ny våldtäkt som ska ha begåtts i hans nuvarande hem i Skåne.
Målsäganden är en ung kvinna, enligt åklagaren som inte ville ange hennes ålder.
Fakta: Nationell hjälplinje
Preventell är en nationell hjälptelefon för personer som känner att de har tappat kontrollen över sin sexualitet och känner sig oroliga över sina tankar och handlingar eller att de kommer att begå sexualbrott.
Samtal sker anonymt med personer med lång erfarenhet av liknande frågor som kan ge stöd och råd och hjälpa de som vill fortsätta med behandlingen.
Även anhöriga eller personer som har frågor om sexuellt problembeteende är välkomna att ringa.
Telefontiderna är vardagar mellan klockan 12.00 och 15.00 Linjen är öppen för meddelanden dygnet runt, året om. Preventell ringer följande veckodag från ett dolt nummer.
Hjälplinjen drivs av Anovamottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset.