Södertäljebon Shahad Azazi, 16, tog studenten i somras.
Nu läser hon till läkare – men när det är dags för praktik måste en vuxen följa med.
För sex år sedan flyttade Shahad Azazi, 16, till Sverige från Nederländerna. 16-åringen, som är född i Irak, säger att de första veckorna i Sverige var svåra på grund av språkbarriären. Men när språket väl var etablerat fortskred skolarbetet i snabb takt. Så snabbt att hon började känna sig understimulerad.
Shahad, som har en IQ på 165, jämfört med den “normala nivån” runt 90-100, tyckte att uppgifterna var för lätta.
– Jag bad om extra uppgifter men klarade av dem på några minuter. Det var jobbigt, för jag ville ha fler utmaningar, säger Shahad.
Gå in på drömutbildningen
Efter sjätte klass fick Shahad börja direkt i åttonde klass.
Hon klarade sedan både årskurs åtta och årskurs nio på bara ett år och gick direkt in på gymnasiet. På två år studerade hon hela gymnasiet med naturvetenskaplig inriktning på distans och tog studenten i somras.
I höstas började den då 15-åriga Shahad på läkarutbildningen, något hon drömt om sedan barnsben.
Hur reagerar folk när de får veta att du studerar till läkare och bara är 16 år?
– De brukar bli väldigt förvånade, men de flesta är snälla och säger att jag inspirerar dem. Sedan finns det några som är negativa och tycker att det borde finnas en åldersgräns på att börja på läkarprogrammet.
Diskussioner om åldersgränser
Att minderåriga får studera till läkare har tidigare varit en debatt, ungefär SVT har rapporterat om. Bland annat har programansvariga vid olika läkarutbildningar tagit upp frågan om en åldersgräns bör införas, skriver Läkartidningen.
En av dem som uttalade sig i Läkartidningen var Hans Hjelmqvist som menade att situationen är problematisk.
– Det kan uppstå obekväma situationer när elever som är minderåriga träffar patienter. Vad tycker patienterna? Och hur känner en verksamhetsledare för att ha människor som inte är vuxna i dessa situationer? sa programledaren till Läkartidningen.
Är understimulerad – vill läsa fler kurser
Första terminen har mest bestått av föreläsningar, säger 16-åringen. Men Shahad känner sig understimulerad i utbildningen.
– Det känns som att jag läst mer på gymnasiet än vad jag gör nu, så jag hoppas att jag kan få chansen att läsa fler kurser samtidigt, säger Shahad.
Men att vara minderårig och studera till läkare har sina svårigheter. Speciellt när det gäller praktiska stunder med patientkontakt.
– När det är praktik måste jag ha godkännande från mina föräldrar eller så behöver en vuxen följa med, säger Shahad.
Tycker du att det finns några svårigheter att vara så ung och ha patientkontakt?
– Just nu är jag i början av programmet, så jag hoppas få mer livserfarenhet ju längre jag kommer. Men det kan säkert finnas svårigheter, många har svårt att ta mig på allvar känner jag. Jag behöver bevisa mig mycket mer än de andra eleverna.
I framtiden siktar hon på att specialisera sig och bli hjärn- eller hjärtkirurg. 16-åringen planerar även att starta en ideell organisation för barn och unga som ligger på en högre nivå än andra.
– Jag har upplevt det själv och det är inte kul, så jag vill försöka hjälpa andra i framtiden, säger Shahad.