Nästan 15 000 procent.
Spotpriset på el blir mycket högre i Malmö jämfört med Sundsvall på onsdag – och det väntas bli ännu dyrare på torsdag.
Enligt en elexpert finns förklaringen i Tyskland.
hufvudstadsbladet har tidigare rapporterat om stora skillnader i elpriser i de olika elområdena i Sverige.
För en månad sedan var det över 6 500 procent dyrare i elområde SE4, där Malmö, Kalmar och Halmstad ligger, än i elområde SE2, där till exempel Sundsvall, Umeå och Östersund ligger.
Då var förklaringen dålig vind. Samtidigt har Svenska kraftnät precis infört en ny överföringsmodell som gör att priserna mellan olika områden – även över landsgränserna – “smittar” varandra mer.
Ny metod för elöverföring
■ Den 29 oktober infördes den nya elöverföringsmetoden “flödesbaserad kapacitetsberäkning”. Genom att använda elnätet mer effektivt kan Svenska kraftnät (SvK) överföra mer el från producenter till konsumenter.
■ SvK bedömer att den nya metoden motsvarar en utbyggnad av stamnätet för 40–50 miljarder kronor, vilket skulle ha tagit tio år.
■ Ökad elöverföring förväntas bidra till att utjämna elpriset mellan olika elområden. Både inom Sverige och mellan olika länder – vilket gör att många svenskar, som jämfört med övriga Europa har billig el, kan räkna med högre elpriser.
■ Den nya metoden har testats i nästan två år. Testresultaten visar att hela Sverige får i snitt 4–6 procent dyrare el under ett vinterhalvår och att elområdena SE1, SE2 och SE3 i snitt får 6–9 procent dyrare el under en hel år, medan elområde SE4 får 10 procent billigare el under ett helt år .
Källa: Svenskt elnät
Så här blir elpriset i Sverige
Nu är det återigen enorma prisskillnader mellan de svenska elområdena. I morgon, onsdag, kostar el i genomsnitt (exklusive skatter och avgifter):
3,24 öre per kilowattimme (kWh) i SE1 (Luleå).
1,75 öre per kWh i SE2 (Sundsvall).
227,79 öre per kWh i SE3 (Stockholm).
262,79 öre per kWh i SE4 (Malmö).
Det innebär en prisskillnad på cirka 14 900 procent mellan det billigaste och det dyraste elområdet. I södra Sverige ligger priserna också på samma nivå som månadsmedelpriset i augusti, september och december 2022, då elpriserna var som högst.
Värt att notera är dock att dessa priser gäller en enstaka dag i december, vilket framför allt drabbar personer med timprisavtal (runt tolv procent av Sveriges elkunder). De som har ett rörligt elavtal betalar istället ett månadsmedelpris för el och hittills i december har priserna varit betydligt lägre än vad de blir på onsdag.
Dålig vind i Tyskland
Att priserna hoppar så mycket som de gör beror på Tyskland, enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
– Tyskland är väldigt beroende av vindkraft och imorgon onsdag blir det extremt lite vind i Tyskland. När man inte har någon billig produktion måste den bytas ut och då dräneras vi i Sverige via exportkablarna, säger han till TT.
Han uppger också att priserna väntas stiga ännu mer under torsdagen. Exakt hur mycket kommer att stå klart klockan 13 i morgon, när den dagliga auktionen på den nordiska elbörsen Nordpool är klar.