Paraddomstolen
Jag växte upp i en familj utan matkultur alls. Mitt starkaste matminne från barndomen är när jag mikade Gorbyspiroges efter skolan och åt med skivad banan framför “The Jerry Springer Show”. Därför har jag alltid haft tanken att matlagning inte behöver vara så komplicerat, utan mest handlar om att sätta ihop saker man gillar. Detta har lett till både mer och mindre lyckade smakkombinationer.
Min absolut bästa rätt består av Vannamei-räkor som jag steker i olja och chili – jag älskar stark mat, gärna så stark att man tappar känseln i munnen – och blandar med stekt ris, köpt hummus, skivad avokado, äpple och Turkisk yoghurt med citron i. Sedan tabasco över det hela.
Smakerna kompletterar varandra perfekt – värmen från chilin, syran från citronen och svalkan från den turkiska yoghurten. Med åren har detta blivit min favoriträtt och jag kunde äta den varje dag. Det är också lätt att byta ut ingredienserna och på så sätt variera rätten i det oändliga, om jag av någon oförklarlig anledning skulle tröttna på det.
Frukost hela dagen
Jag kan äta frukost dygnet runt. Omeletter, yoghurtskålar, smoothies, smörgåsar – jag älskar allt. Kanske bygger det också på bristen på matkultur som barn. Men hur som helst, frukost är mitt viktigaste mål. Och det viktigaste är helgfrukosten, sen är det min tur att visa vad jag går för.
Jag börjar alltid lördagen med att baka mina snabba frallor som innehåller vaniljmassa för extra sötma. De serveras med keso och riktigt smör. Medan smöret värms till rumstemperatur förbereder jag min äggröra som görs på klassiskt sätt med mjölk och ägg. Sedan serverar jag turkisk yoghurt, färska bär och granola – hemlagad eller lyxköpt. Och till det, pepparkakor och Nescafé. Till sist skivar jag tomat, gurka och avokado som familjen kan välja om de vill ha på mackan eller äta på äggröran, eller om de vill ha äggröran på mackan. Och såklart tabasco på det, för det har jag på allt.