Stockholms stad säger upp avtalet med ett HVB-hem som i hemlighet hade kriminell personal.
Kommunen la ner stora resurser på att ta reda på kopplingen till brott – trots att polisen redan visste om det.
– Det är en katastrof, säger Alexander Ojanne (S), Socialborgarrådet i Stockholm.
Polisanmälan slog ner som en bomb i augusti i år. Minst 18 av landets HVB-hem, där unga på flykt placeras för att hjälpa dem till en bättre framtid, har kopplingar till grov organiserad brottslighet. Men listan var hemligstämplad av polisen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har haft tillgång till listan, men de vill inte heller dela den.
Det har försatt HVB-hems kunder, kommunerna, i en svår situation. De betalar stora summor för att placera de unga på HVB-hem – och deras pengar riskerar därmed att hamna i fickorna på gängkriminella.
Tillsatt egen utredning
Stockholms stad bad polisen att se listan över HVB-hem, men fick avslag. Sedan tillsatte man en egen utredning och efter mycket detektivarbete lyckades man bevisa att ett boende som användes av kommunen hade kriminella anställda som jobbade där och som inte fanns med på personallistorna.
– Vi blev kontaktade av media som uppgav att de hade polisens lista och bad om fakturor från vissa företag. Då förstod vi att de företagen borde vara med på listan, men media ville inte bekräfta det, säger kommunens social- och trygghetsråd Alexander Ojanne.
Kommunen begärde också alla utredningar om att IVO började få en tydligare bild av vilka HVB-hem som misstänktes. Därefter hade de en lista med “majoriteten” av de företag som fanns med i polisanmälan.
Kommunen hade placerat unga på ett av företagen. Men kommunens grävande räckte ännu inte.
– Bara för att vi misstänker att ett företag finns med på polisens lista är inte skäl nog att säga upp avtalet, säger Alexander Ojanne.
“Dömd för rån och narkotikabrott”
Kommunen behövde gedigna bevis för att det verkligen var sant att det fanns en koppling till gängkriminalitet på boendet för att kunna vräka dem.
Det som slutligen avslöjade företaget var när Stockholms stad jämförde personallistor som hemmet skickat till dem med uppgifter från Skatteverket. Det kom då fram att det var flera anställda som hållits hemliga.
– Bland dem fanns två som dömdes för rån och narkotikabrott, säger Alexander Ojanne.
Kommunen hade inledningsvis också tackat nej till den informationen, men efter att ha ändrat förfrågan lyckades de få uppgifterna från Skatteverket.
– Den uppgiften var väldigt viktig – men vi fick också ta in den för att få den, säger Alexander Ojanne.
Arbetet med att ta fram de uppgifter som staten redan kände till har kostat Stockholms stad många arbetstimmar.
“Det är en katastrof”
Avtalet är nu uppsagt, typ SVT Reportage var den första att rapportera.
Stockholms stad har överklagat polisens beslut att inte uppge vilka de 18 HVB-hemmen är. Det ska nu prövas i hovrätten.
– Det är en katastrof – det innebär att vi riskerar att placera barn hos kriminella. Det här företaget behåller också sitt tillstånd, så barn kan fortfarande placeras där, säger Alexander Ojanne.
Stockholms stad har lämnat in sin utredning om företaget till IVO med krav på att tillståndet ska dras in. Alexander Ojanne riktar skarp kritik mot IVO för att inte agera snabbare mot företagen på polisens lista.
– Ansvarig minister måste få tag i myndigheten, för den fungerar inte, säger han.
Delar du det du hittat med andra kommuner?
– Ja. Vi är den enda kommunen som är tillräckligt stor för att kunna genomföra den här typen av utredningar. Men ingen kommun ska behöva göra det här – vi ska få den här informationen från staten, säger Alexander Ojanne.
IVO: “Förstår kritiken”
IVO vill inte kommentera kritiken från Socialborgarrådet, eftersom det pågår en tillsyn av företaget som Stockholm har sagt upp avtalet med. I en kommentar skriver pressekreterare Olle Romlin:
“Vi har förståelse för kritiken. På IVO pågår ett mycket intensivt arbete för att mer effektivt motverka och förebygga kriminella aktörer.
I det arbetet är utvecklad samverkan och förmågan att inhämta och dela information från andra myndigheter avgörande för att lyckas. För det behöver och har vi begärt förstärkta juridiska befogenheter. Vi kan dock inte stå ensamma i detta arbete, alla andra aktörer måste trappa upp sitt arbete i lika snabb takt, inte minst kommunerna som enligt kommunallagen har ett långtgående ansvar för sina investeringar och även för att följa upp de investeringar de gör.”