Förra veckan kom landslagsgymnasten Tonya Paulsson med det överraskande beskedet att hon lämnar det svenska landslaget och istället börjar tävla för Taiwan.
“Jag har inget förtroende för det svenska landslaget och känner inte att de vill satsa på mig. Därför har jag tagit det här beslutet och vill ge mig själv de bästa förutsättningarna att uppfylla mina drömmar och mål”, skrev Paulsson i ett inlägg. på Instagram.
För DN bekräftar Paulsson att den avgörande orsaken till nationalitetsbytet är att Malmögymnasten inte gillade den träningsmiljö som råder i Eskilstuna där landslagsverksamheten är koncentrerad.
Nu kommer hårdare kritik mot Gymnastikförbundet, landslagsledningen och träningsmiljön i Eskilstuna.
Peter Wissinger, vice ordförande i STG, menar att förbundet driver en strategi där alla resurser samlas till Eskilstuna där landslagsverksamheten bedrivs under ledning av förbundskaptenen Helena Andersson Melander.
– Det här har lett till en extrem favorisering av gymnaster som är med eller som värvas till Eskilstuna. Andra gymnaster i landet får helt enkelt inte samma chanser att delta, säger Wissinger.
Wissinger hävdar att det finns en osund miljö kring landslagsverksamheten och att han inte är ensam om att tycka det. Han säger att han har pratat med landslagsgymnaster från andra klubbar och att Tonya Paulssons avhopp tydligt visar vad det handlar om.
– Det är en giftig atmosfär i Eskilstuna, säger Wissinger.
DN har varit i kontakt med Helena Andersson Melander som inte vill ställa upp på intervju utan hänvisar till Gymnastikförbundet som väljer att svara på kritiken genom ett sms från kommunikationschef Lotta Darlin:
” Gymnastikförbundet och Stockholm Top Gymnastik har ett möte inbokat sedan förra veckan som kommer att äga rum inom en snar framtid. Vi ser fram emot det och väljer att ta diskussionen direkt med föreningen.”
Förbundet skriver i kungörelsen att man har en bred satsning inom landslaget inom damgymnastik, där man successivt har ökat stödet till alla deltagare de senaste åren och att man även har en pågående stödsatsning tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté, Eskilstuna Kommun och Eskilstuna Gymnastikförbund.
“Detta stöd gäller alla landslagsgymnaster men aktiveras geografiskt i Eskilstuna (där 47 % av alla seniorlandslagsgymnaster de senaste tio åren har varit bosatta). Det är både valfritt och öppet för alla landslagsgymnaster att delta i stödet för kortare eller längre perioder, oavsett förening”, skriver föreningen och fortsätter:
“Vi har transparens i urvalskriterier och uttagningar till mästerskap och landslag, som tydligt kommuniceras till alla relevanta föreningar, ledare, gymnaster (liksom målvakter för de under 18) och uttagningar avgörs aldrig av någon enskild person.”
Lika fel då som idag. Detta är ett systemfel.
Det är inte första gången då det stormar i svensk gymnastik och det var inte länge sedan som förhållandet mellan Eskilstuna och STG var det motsatta. STG hade då en landslagstränare som ansågs gynna sin egen förening och sina egna gymnaster.
– Det var lika fel då som i dag. Det här är ett systemfel, säger Wissinger.
Han berättar att klubben med jämna mellanrum och länge påtalat att de uppfattar träningskulturen och koncentrationen på Eskilstuna som ett problem, och att de har kommit med en lista med förslag på reformer. STG har bland annat föreslagit att förbundets landslagsläger ska förläggas till fler städer än Eskilstuna för att inspirera andra klubbars unga gymnaster.
Men förslagen har mötts med kall hand. I ett mejl till Wissinger i april 2021 skriver ledande personer i fackföreningsledningen:
“Om STG inte delar uppfattningen och det förtroende vi har för systemet och individerna är du fri att inte delta.”
Nu har klubben bestämt sig att följa samtalet. Styrelsen har beslutat att inte skicka någon av klubbens gymnaster till landslagslägret som äger rum i Eskilstuna i början av december.
– Vi kan inte anpassa oss till det här systemet längre. Vi är väl medvetna om att det finns föräldrar med barn i landslagsverksamhet som tycker att detta är svårt och kan välja att byta förening, men vi gör detta för alla gymnasters skull, för att alla ska känna att de har en lika rättvis chans som någon som är i eller flyttar till Eskilstuna, säger Wissinger.
Läs mer:
Svensk gymnast byter landslag: “Är chockad”
Efter landslagsbytet: “Många rasistiska kommentarer”