Efter försäljning av kurslitteratur på knappt 500 miljoner kronor per år fram till pandemin sjönk den till knappt 300 miljoner kronor förra året, enl. en rapport från Læromedelsforattarta.
En anledning är att begagnatmarknaden har vuxit mycket. Läromedelsförfattarna pekar också på att otillåten kopiering och distribution har blivit vanligare – eleverna kan i allt högre grad hitta kurslitteratur gratis på nätet.
Andra bidragande faktorer är att kurslitteratur på engelska blivit vanligare. Det förekommer också att studenter helt förlitar sig på stödmaterial, som powerpoint-presentationer och inspelade föreläsningar. Företrädare för lärosäten uppger att stödmaterial ges i växande grad eftersom studenter på åtminstone vissa kurser verkar sakna energi att ta sig igenom all kurslitteratur.
Läromedelsförfattarna varnar för att utgivningen av svensk kurslitteratur inom smalare nischade ämnesområden kan äventyras på sikt. Ett par sätt att säkra publicering kan vara att införa ett öronmärkt studiebidrag för inköp av kurslitteratur och att kräva svenskspråkig kurslitteratur på grundkurser, skriver Läromedelsforfattarna.