Det finns flera av godsakerna på julbordet som du bör ta det lugnt med om du satsar på ett långt liv.
Ny svensk forskning stärker bilden av att ultraprocessad mat inte är bra för oss.
– Många av de livsmedel vi äter mycket under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet.
Ultraprocessad mat har tidigare kopplats till en ökad risk för bland annat fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har forskare från Lunds universitet tittat närmare på vilken typ av ultraprocessad mat som främst ökar risken för för tidig död.
Soda och kött
Studien pekar ut två typer av livsmedel som särskilt centrala – ultraprocesserat kött och läsk. Risken var särskilt tydlig hos kvinnor.
– All ultraprocessad mat är inte ohälsosam, men många innehåller mycket salt, socker och fett och lite näringsämnen – som läsk, säger Emily Sonestedt, som var en av forskarna som ansvarade för studien.
Studien, publicerad i tidskriften Clinical Nutrition, bygger på självrapporterade data om kost från 27 670 deltagare i Skåne. Deltagarna har också fått ge djupgående svar under intervjuer om hur de lagar sin mat och vad de äter.
Nyckelfynden från studien visar ett samband att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till en ökad risk för för tidig död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdomar. Ju mer deltagarna åt, desto högre risk.
Aktivitet skyddar
Detta även efter att forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar dödligheten som alkoholintag och att bo ensam. Sambandet var dock svagare bland dem som hade en högre grad av fysisk aktivitet.
Forskarna såg heller inget samband mellan högt intag av ultrabearbetade livsmedel och cancerdödlighet.
Även om kopplingen verkade vara extra stark bland kvinnor, är kusten inte klar för män att dricka mycket läsk.
– Nej, bara sockersötade läskedrycker är förknippade med många negativa hälsoutfall även bland män, säger Emily Sonestedt