Regeringen vill satsa stort på ny kärnkraft.
Vad prislappen kommer att landa på är oklart, men trots det tycker finansminister Elisabeth Svantesson att staten borde ta risker och hjälpa till att betala.
– De överraskar mig lite, säger hon Svenska Dagbladet om den kritik som riktats mot Tidöpartiernas planer.
Regeringen har lovat att bygga ny kärnkraft inför nästa val 2026 och kommer under våren att lägga fram ett förslag på hur finansieringen ska gå till.
Den bygger på en utredning som presenterades i augusti som kom fram till att staten måste finansiera 75 procent av byggkostnaderna genom statliga lån, medan ägarna står för resterande 25 procent.
För att säkra elpriset föreslås också ett avtal där staten garanterar kärnkraftsbolaget ett minimipris på 80 öre per kWh i 40 år.
Svantesson: Statligt ingripande nödvändigt
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har i dag inget svar på vad prislappen kommer att landa på, men säger till SvD att statens ingripande är nödvändigt för att få ny kärnkraft på plats.
– Därför är vi beredda, efter en noggrann granskning, att staten involveras både i beviljandet av lån och att ta på sig en kostnad längre fram. Man ska också komma ihåg att det inte är så att staten automatiskt backar, säger hon.
När hon får frågan om vilken ekonomisk risk skattebetalarna ska ta jämför hon med utbyggnaden av järnvägen en gång i tiden.
– Exakt bedömning av vad kostnaderna blir om sjuttio, åttio år, det visste du nog inte heller när järnvägen byggdes 1800. Det finns risker med alla stora investeringar, men vi måste ha mer kärnkraft om vi på allvar vill att ställa om till elektrifiering och på allvar vill att vi ska få effekt överallt i Sverige.
Klarar kritiken
Utredningen, som presenterades i augusti, har mötts av skarp kritik från flera remissinstanser. Förutom att det går för fort riskerar det att bli alldeles för dyrt och genom subventionerna till kärnkraften snedvrida konkurrensen på elmarknaden, hävdar kritikerna bland annat. Svantesson tillbakavisar synpunkterna.
– De förvånar mig lite, för jag tycker att utredningen som Mats Dillén (utredare reds anm.) presenterade är minst sagt väldigt gedigen, säger hon till SvD.