Tanken att lägre födelsetal och en något minskad befolkning skulle ge fler fördelar än nackdelar kan tyckas rimlig vid första anblicken. Men ett sådant resonemang bortser från flera avgörande faktorer. En åldrande befolkning försvagar finansieringen av välfärden, en minskad tillväxttakt dämpar innovationskraften och tron att ett mindre befolkningstryck automatiskt leder till ett mer hållbart resursutnyttjande är alltför förenklat.
För det första försämras den demografiska balansen när färre barn föds och andelen äldre ökar. Även om sjukvård och skola kan behöva minskas i omfattning ökar samtidigt trycket på äldreomsorg, pensioner och andra vårdbehov. Utan tillräckligt stor och skattebetalande arbetskraft får välfärdssystemen allt svårare att fullgöra sitt uppdrag. Det ekonomiska ansvaret riskerar att falla tungt på de yngre, vilket i förlängningen inte gynnar någon.
För det andra äter innovation och konkurrenskraft ofta dynamiken hos en ung, växande befolkning. I takt med att antalet innovativa unga minskar, minskar också den vitala drivkraften bakom tekniska framsteg och entreprenörskap. Företagsklimat och kunskapsutveckling stagnerar lätt när befolkningstillväxten avtar, vilket hotar Sveriges långsiktiga ekonomiska styrka.
Slutligen är det naivt att förlita sig på en mindre befolkning för att automatiskt lösa globala och nationella resursproblem. Effektivare teknik, rättvis fördelning och kloka politiska beslut är avgörande för omställningen till hållbarhet. Ett minskat antal konsumenter garanterar inte att resurserna fördelas bättre eller att miljö- och klimathot elimineras. Utan styrmedel och innovation riskerar vi bara att bli ett mindre, men inte nödvändigtvis ett mer hållbart, samhälle.
Att förespråka lägre barnafödande som en enkel väg till högre rikedom per capita är därför missvisande. Sveriges framtid kräver att vi samtidigt lyckas upprätthålla robusta välfärdsstrukturer, stimulera innovation och aktivt forma en rättvisare och mer hållbar resursförvaltning. Detta är inget som bara kan lösas genom minskad befolkningstillväxt.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare