Donald Trump utser Elon Musk att effektivisera den amerikanska administrationen. Det är väl genomtänkt men blir ändå fel. Med rätta därför att näringslivet bör få, och ta, ett större ansvar när det gäller frågor om effektivitet i den offentliga förvaltningen. Fel eftersom det inte är bland individualistiska företagare som räddningen finns. Där handlar det om människor med en otrolig benägenhet att ta risker och en obegränsad tro på sin egen förträfflighet. Något som ofta visar sig vara lönsamt för individen, men inte alltid så för samhället.
Däremot kan Ulf Kristersson lära av Trump när det gäller behovet av att låta näringslivet vara en del av den effektiviseringsprocess som den svenska förvaltningen är i stort behov av. Det ska vara branschledare med lång erfarenhet av att utveckla stora grupper, personer som kan leda genom att sätta teamet före sig själv, men som samtidigt inte har några problem med att snabbt göra stora förändringar när det är nödvändigt.
Sverige har överhängande problem med ineffektivitet i administrationen. Kostnaderna för sjukvården ökar för varje år. Och vårdköerna växer i samma takt som mer pengar sätts in i systemet. Vi betalar in cirka 500 miljarder kronor per år till vården. Finns det andra sätt att förbättra den här verksamheten än att injicera ytterligare ett antal miljarder i verksamheten?
“Det går att administrera så att en trafikövergång vid Slussen i Stockholm inte behöver ta 15 år att besluta om och 15 år att bygga.”
Jag menar att det är en ledarskapsfråga. Det går att förändra vårdens struktur. Det går att skapa en organisation där läkarna och sjuksköterskorna arbetar med patienterna och inte med administration. Det går att skapa en organisation där medarbetarna trivs med sitt arbete, där de känner att de är användbara, där de uppskattas för att de gör jobbet de är utbildade för, inte för att de skickligt men utan entusiasm hanterar alla journalsystem på datorn .
Samma sak med infrastrukturen. Det går att administrera så att en trafikövergång vid Slussen i Stockholm inte behöver ta 15 år att besluta om och 15 år att bygga. Det är en tredubbling av kostnaden bara för en bussterminal i samband med projektet. Terminalen skulle kosta 1,9 miljarder, en ansenlig summa bara för en bussterminal. Nu kan kostnaden hamna på 6,9 miljarder kronor.
Och samtidigt som pengarna rullar i en riktning, misslyckas man med att göra nödvändiga investeringar på andra områden: Järnvägsfiaskot med uråldriga växlar och tidtabeller med samma precision som Trumps analys av tillståndet i staden Springfield. De skriande behoven av förbättrade förbindelser med kontinenten i söder parades med de gigantiska investeringarna i infrastruktur i norr för batteriprojekt utan koppling till verkligheten.
Problemen är på gång många områden. Varför finns det inget som helst samband mellan medel in och kunskap ute i skolsektorn? Hur kommer det sig att vi pratar så mycket om behovet av ökade satsningar på försvaret, men inget om hur pengarna ska användas? Varför är det viktigare att behålla ett kommunalt skatteutjämningssystem intakt än att fixa en kommunindelning där kommuner med 2 000 invånare ska ha samma servicenivå som de med 200 000? I alla fall beror det på ledarskapet, på ledningsstrukturen och på de personer som har ansvaret.
“Vi kan lära av Trump utan att falla i hans fälla att använda hans narcissistiska lik. Ledarskap är ungefär motsatsen till det.”
Trump har en poäng där. Effektivitet är det bästa sättet till välstånd. Sverige behöver också företagskunskap om hur organisationer kan effektiviseras. Jag säger inte att du kan överföra ledningsstrategier från en lastbilstillverkare direkt till skåpet. Men jag säger att det finns allmänna lärdomar om ledarskapets funktioner som kan dras av att politik och näringsliv diskuterar ledarskapsfrågor på ett mer strukturerat sätt.
Vilka personer skulle det vara då vara lämpligt att Ulf Kristersson band sig? Ja, du har ABB:s nyligen avgångne vd Björn Rosengren. Du har familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson, du har Martin Lundstedt, nuvarande vd för AB Volvo. Det finns många framgångsrika svenska företagsledare som kan just detta med ledarskap. Om min erfarenhet inom området efterfrågas kommer jag också gärna att tillhandahålla den.
Det viktiga som vi kan lära av Trump är behovet av ökat samarbete mellan politik och näringsliv. Och vi kan göra det utan att falla i hans fälla att använda hans narcissistiska lik. Ledarskap är ungefär motsatsen till det.
Leif Östling, ordförande Kommission för skatteförmåner