2002 gick Sverige med i USA:s krig mot terrorismen genom att engagera sig i ett Afghanistan utan talibanstyre och kvinnoförtryck. Men resultatet är skrämmande, även när de åtta partier i riksdagen som helt eller delvis stod bakom den tjugoåriga satsningen utvärderar.
– Att talibanerna har återtagit makten i Afghanistan sedan augusti 2021 måste betraktas som ett misslyckande, inte bara för Sverige utan för internationellt engagemang, sa utredningens ordförande Lennarth Hjelmåker vid en presskonferens.
Det lät som en underdrift.
Trots 26 miljarder kronor i stödinsatser från Sverige och betydligt större summor från de länder vi samarbetat med är detta resultatet:
● Andelen av befolkningen som lever under fattigdomsgränsen i Afghanistan växte.
● Korruptionen ökade
● Allt fler civila dog av militärt våld
● Den stora afghanska armén som byggdes under Natos ledning kollapsade på bara några dagar 2021.
● Även om fler flickor och kvinnor fick utbildning och hälsovård under de 20 år av internationella insatser, klassas landet nu av FN som det sämsta i världen för kvinnor. Möjligheterna till utbildning är starkt begränsade. Kvinnor får inte gå i parker eller visa sitt ansikte utanför sitt hem, de får inte heller sjunga eller läsa offentligt.
Samtidigt pekar det den nya utvärderingen av nyttan av interventionen:
“Insatsen i Afghanistan fördjupade samarbetet mellan Sverige och Nato. Sverige fick ökade möjligheter att få synlighet, inflytande och ta en större plats i samtalen i Natos strukturer och med andra truppbidragande länder. Att nå denna position har framförts. av många som kanske huvudorsaken till det stora svenska militära engagemanget i Afghanistan.”
Men är det motiverat att ingripa med våld i länder långt borta, om det viktigaste skälet är att delta i själva militäraktionen, inte för att göra landet i sig bättre?
Afghanistan är inte den enda internationella militära operationen som, trots många människors uppoffringar och hårt arbete, passar bäst under rubriken fiasko. Libyen och Mali har inte heller blivit fredligare och mer demokratiska till följd av de militära insatser Sverige deltagit i.
Slutsatserna av det återstår för partierna i riksdagen att dra.
Läs mer: “Det faktum att talibanerna är tillbaka vid makten kan betraktas som ett misslyckande”