Sydkoreas Det oppositionsledda parlamentet röstade på lördagen för att stänga av president Yoon Suk-Yeol från sina officiella uppgifter och ställa honom inför riksrätt, skriver nyhetsbyrån Reuters.
En knapp majoritet av medlemmarna i nationalförsamlingen i Seoul röstar för att ställa presidenten inför riksrätt, med en motion som anklagar honom för att effektivt genomföra ett försök till statskupp eller uppror.
“Dagens beslut är en stor seger för folket”, sa det demokratiska partiets gruppledare Park Chan-Dae efter omröstningen.
Till skillnad från omröstningen som var tänkt att hållas för en vecka sedan var Yoons egna partikamrater på plats denna gång, vilket gjorde att ett beslut kunde tas.
Det meddelar talmannen 204 medlemmar röstade för och 85 emot.
I nästa steg är det upp till Sydkoreas författningsdomstol att besluta om beslutet ska upprätthållas och ställas inför rätta Yoon, eller ogiltigförklara det. Domstolen har 180 dagar på sig att fatta ett beslut, och alla sex sittande domare måste vara enhälliga i sitt beslut.
Vid sidan av riksrättsprocessen är presidenten också fortfarande föremål för en åklagarledd brottsutredning.
Omröstningen har ägt rum medan mer än 200 000 invånare demonstrerar utanför parlamentsbyggnaden för att presidenten ska ställas inför riksrätt. Det har också varit stora protester i andra delar av Seoul, då till stöd för presidenten.
Presidenten var tvungen att snabbt backa på sitt undantagstillståndsbeslut den 3 december – det drogs tillbaka efter bara sex timmar.
Beslutet chockade dock landet och omvärlden och påminde om landets mörka historia med undantagstillstånd och militärt styre för ett halvt sekel sedan. Yoon motiverade sitt drastiska beslut med att oppositionen förlamar beslutsfattandet.
Försvarsministern som stödde presidenten i beslutet, har redan tvingats avgå.