Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol ställs inför riksrätt efter att ha utlyst en kortvarig militär nödsituation härom veckan.
Nationalförsamlingen har röstat för att avsätta honom, vilket möttes av jubel från protesterande folkmassor utanför.
En knapp majoritet röstar för att ställa presidenten inför riksrätt, med anklagelser om att han faktiskt har genomfört ett försök till statskupp eller uppror.
– Dagens beslut är en stor seger för folket, säger Park Chan-Dae, gruppledare för det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet.
När Yoon Suk-Yeol formellt delges beslutet om riksrätt, stängs han omedelbart av från ämbetet. Premiärminister Han Duck-Soo utses till president tills författningsdomstolen i ett sista steg beslutar om Yoon ska avsättas.
Presidenten erkänner i ett tv-sänt tal att han kommer att lämna sin post, men han ber inte om ursäkt för sitt agerande och säger att det har varit för mycket “överdrift och konfrontation” i politiken.
Annons
– Även om jag nu måste kliva åt sidan ett tag så får resan mot framtiden aldrig sluta, säger Yoon.
Annons
Några bestämde sig
Yoon Suk-Yeol undvek en omröstning förra helgen, när hans kollega People’s Power Party (PPP) misslyckades med att dyka upp och medlemmarna därför var för få för att fatta ett beslut.
Den här gången stod det klart att PPP:s medlemmar skulle närvara – och att det var med mycket små marginaler.
Endast sju av partiets 108 medlemmar hade uttryckligen sagt att de skulle rösta för riksrättsförslaget i den slutna omröstningen. För en fällande dom med två tredjedels majoritet krävdes alltså endast en röst till.
När talmannen tillkännagav resultatet stod det klart att 204 av nationalförsamlingens 300 medlemmar hade röstat för att ställa presidenten inför riksrätt. 85 röstade emot.
På lördagen samlades massor av människor för demonstrationer i Seoul. Enligt polisens uppskattningar tog sig minst 200 000 människor till nationalförsamlingen för att protestera mot president Yoon.
På andra håll förekom mindre demonstrationer till stöd för honom.
Domstolen avgör
Nationalförsamlingen inleder en riksrätt, som i slutändan beslutas av domarna i författningsdomstolen. Den kommer att ha 180 dagar på sig att bedöma om nationalförsamlingen har skäl att ställa presidenten inför riksrätt, eller om dess beslut ska upphävas och Yoon återinsättas.
Annons
Annons
Processen kompliceras ytterligare av det faktum att det bara finns sex domare på dess nio stolar, vilket innebär att de måste fatta ett enhälligt beslut.
Domstolen har fattat sådana här beslut två gånger tidigare. 2016 gav det grönt ljus att avsätta president Park Geun-Hye – men 2004 gick det emot nationalförsamlingen och tillät president Roh Moo-Hyun att återvända till sin post.
Vid sidan av och helt oberoende av riksrättsprocessen är presidenten föremål för en åklagarledd brottsutredning. Han har också förbjudits att lämna landet.
Rättad: I en tidigare version av denna text fanns det vilseledande formuleringar om hur riksrättsprocessen fungerar.
Bakgrund: Krisen i Sydkorea
President Yoon Suk-Yeols beslut att utlysa ett kortvarigt undantagstillstånd för nästan två veckor sedan har lett till en allt djupare politisk kris i landet, förvärrad av Yoons vägran att lämna sin post.
Undantagstillståndet utropades på kvällen den 3 december och drogs tillbaka efter sex timmar, efter att nationalförsamlingen trotsat det och samlats för att rösta ner det.
Beslutet chockade landet och omvärlden och påminde om landets mörka historia med undantagstillstånd och militärt styre för ett halvsekel sedan.
Stora folkliga protester och strejker följde. Oppositionen försökte få till stånd en riksrättsrättegång mot Yoon, som inte lyssnade på avgångskraven. Ett första riksrättsförsök den 7 december misslyckades när presidentens partikollegor inte dök upp.
Försvarsministern, som stöttade presidenten i beslutet, har tvingats avgå.