Ett starkt civilförsvar börjar på de svenska gårdarna
Det är bara den mat vi är kapabla att producera i fredstid som vi kan vara säkra på att ha i händelse av en allvarlig kris, eller till och med krig. För att vi ska kunna stärka vår livsmedelsberedskap behöver vi ett välmående svenskt lantbruk och bönder som kan öka sin produktion av mat i Sverige.
– Att som konsumenter välja svenskproducerad mat när vi handlar i egen butik är en satsning på stärkt beredskap och ökad trygghet, säger Anna Karin Hatt, vd och vd för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Extern länk: Sveriges försörjningstrygghet – LRF
I en tid av global osäkerhet och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar blir det allt viktigare att Sverige stärker sin förmåga att försörja sin befolkning med inhemsk mat och energi. För att öka den inhemska livsmedelsproduktionen måste efterfrågan på svenskproducerad mat vara hög på vår hemmamarknad.
Stark svensk livsmedelsproduktion – ett samhällsproblem
Sveriges försörjningstrygghet vad gäller mat är för närvarande låg och bara hälften av det vi konsumerar på ett år utgörs av svensk mat. Det gör oss sårbara vid kris eller konflikt och Anna Karin Hatt understryker vikten av att öka svensk livsmedelsproduktion för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap:
– De senaste årens händelser har visat hur skört vårt matsystem är. Idag är det svenska jordbruket starkt beroende av import av viktiga insatsvaror för att producera mat. Det gör oss onödigt sårbara. Vi måste minska vårt stora importberoende både av färdiga livsmedel och av insatsvaror som mineralgödsel och bränsle, säger hon och fortsätter:
– Ju mer mat och insatsvaror vi producerar i normalläget, desto bättre rustade är vi att hantera kriser.
Konsumenter och politiker – nyckelaktörer i beredskapen
För att stärka Sveriges livsmedelstrygghet krävs insatser från både konsumenter och politiker. Som konsument kan alla bidra genom att köpa svenskproducerad mat, vilket ökar efterfrågan och ger bönderna de förutsättningar de behöver för att öka produktionen.
Politiken har också en avgörande roll för att skapa bättre förutsättningar för jordbruket. Till exempel genom att erbjuda goda förutsättningar att starta inhemsk produktion av viktiga insatsvaror, men också främja innovation och hållbarhet inom jordbruket.
LRF lyfter också fram vikten av svenskproducerad mat i offentlig sektor, och möjligheten för svenska kommuner och regioner att öka sina inköp av svenskproducerad mat till de måltider som dagligen serveras på tusentals skolor, sjukhus och äldreboenden.
– Att öka den offentliga upphandlingen av svensktillverkade produkter skulle vara en viktig pusselbit för att öka Sveriges försörjningstrygghet och därmed också stärka vår beredskap.
Framtidens jordbruk – en nationell resurs
Svenska lantbrukare har potential att bli en central del av landets försvar och beredskap. Med rätt stöd och efterfrågan kan de öka sin produktion och bidra till att lösa både nationella och globala matutmaningar.
– Vi har möjlighet att producera mer mat i Sverige. Att vi ser till att det kan ske är avgörande för att vi ska få ett starkare civilförsvar, och för att kunna säkra vår livsmedelsförsörjning i en orolig tid.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund och inte en artikel av hufvudstadsbladet