Mikheil Kavelashvili väljs till Georgiens nya president i en process som helt kontrolleras av det styrande partiet.
Utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi fortsätter demonstranter att protestera mot ett beslut som de anser vara olagligt.
Den tidigare fotbollsspelaren Kavelashvili är lojal mot det regerande Georgian Dream-partiet, till skillnad från den sittande presidenten Salomé Zourabichvili. Hon avvisar både riksdagsvalet tidigare i år och alla försök att ersätta henne.
Till skillnad från tidigare skedde presidentvalet denna gång inte i form av allmänna val, utan i ett särskilt kollegium som regeringspartiet har låtit instifta. När oppositionen bojkottade processen var det bara representanter för det styrande partiet och andra lojala krafter som deltog.
Annons
Annons
“Den georgiska mannen”
Micheil Kavelashvili var den enda kandidaten som nominerades. Han är känd för sin kritik av allt västerländskt inflytande i Georgien och ett motstånd mot hbtq-rättigheter. Han är den kandidat som “bäst förkroppsligar den georgiska mannen”, enligt Georgian Dreams de facto ledare Bidzina Ivanishvili.
Som fotbollsspelare var Kavelashvili utomlandsproffs i framför allt Schweiz, men spelade en period i mitten av 1990-talet även i Manchester City.
Den tilltänkte presidenten representerar en partigrupp som i år bröt sig loss från den georgiska drömmen och som ansluter sig till en “frisk opposition” som regeringspartiet säger sig vilja ha. Den georgiska drömregeringen har tillkännagett en avsikt att förbjuda den största oppositionen i landet.
Med den nuvarande presidenten som vägrar att avgå, oppositionens lagstiftare bojkottar parlamentet och protester som inte visar några tecken på att avta, kommer Mikheil Kavelashvili sannolikt att se sitt presidentskap undergrävas från början.
Misstänkta för fusk
Demonstranter samlades utanför parlamentsbyggnaden tidigt på lördagen för att demonstrera mot valprocessen, som de anser vara olaglig.
Georgien gick till val den 26 oktober, men resultaten erkänns inte av den georgiska oppositionen eller av EU-parlamentet, vilket pekar på utbredda valfusk. Enligt det officiella valresultatet vann regeringspartiet Georgian Dream 89 av de 150 platserna i parlamentet.
Annons
Regeringen har därefter beslutat att frysa alla samtal om EU-medlemskap till 2028 – vilket har lett till ännu större och ibland våldsamma protester i landet. Demonstranterna kräver också att höstens val görs om.
Fakta: Valet och efterspelet
Enligt de officiella resultaten efter valet i Georgien den 26 oktober vann det regerande partiet Georgian Dream med nästan 54 procent av rösterna.
Oppositionen fick totalt runt 38 procent, enligt valmyndigheten.
Resultatet ifrågasattes omedelbart av oppositionen och landets EU-vänliga president Salomé Zourabichvili, som anklagade regeringen för en konstitutionell kupp som genomfördes av Ryssland.
De senaste åren har den georgiska drömmen anklagats för att alltmer vända EU ryggen och istället blicka mot Moskva, bland annat genom en rad ryskinspirerade lagar. Detta trots att landet fick kandidatstatus för EU i slutet av 2023 – och trots att Ryssland i praktiken har ockuperat ungefär en femtedel av Georgien sedan ett sexdagarskrig 2008.
När premiärminister Irakli Kobachidze meddelade att alla samtal om EU-anslutningen skulle frysas i fyra år – trots att samtalen redan stoppats på EU:s initiativ – utlöstes omfattande demonstrationer. Hundratals människor har gripits och många har skadats, inklusive poliser.