Att Tidöpartierna vill se en obligatorisk språkförskola för barn som behöver det har varit känt sedan länge. Nu tillkommer utredningen som statsminister Ulf Kristersson (M) och utbildningsminister Lotta Edholm (L) ska presentera på en presskonferens vid lunchtid.
Men innan dess berättar Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Patrick Reslow om direktiven för TT.
– Forskning visar att förskolan är viktig, inte minst för barn vars modersmål inte är svenska. Samtidigt har vi också sett att vi har en läskris i Sverige, framför allt i gruppen vars modersmål inte är svenska. Därför måste vi göra något för att stärka integrationen, säger Patrick Reslow.
Han poängterar att även förskolepersonalens svenskakunskaper är viktiga.
– Om vi verkligen vill satsa på barnens språkutveckling så fungerar det inte för dem att komma till en förskola där personalen inte pratar svenska.
Skolverket har riktmärken för hur stora barngrupper ska vara, men statistiken visar att väldigt många grupper är större än så. Därför kan strängare regler – lag eller förordning – behövas.
Detta kan utredas av utredningen, liksom personaltätheten, det vill säga antalet barn per anställd.
– Vi vet att vi har svårt att rekrytera personal till förskolan, och att det är förenat med kostnader. Men samtidigt kan vi inte låta det här fortsätta. Vi måste ha en strategi, säger SD-talesperson Reslow.
Riktmärkena anger att småbarnsgrupper ska bestå av sex till tolv barn och äldre barngrupper nio till femton. Statistik från Skolverket visar att snittet i småbarnsgrupperna var 12,6 barn förra året. Grupperna med 4-5-åringar bestod av i genomsnitt 16,1 barn.
Personaltätheten var förra året 5,1 barn per heltidsanställd. Räknat per heltidsanställd förskollärare går cirka 12 barn.