Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré
Du klarar säkert mycket på en dag. Kanske inte en stad som Paris, men du kan uppleva Åbo på en dag. Åker du med Tallink Silja Line Stockholm – Åbo har du faktiskt 10 timmar på dig innan båten vänder tillbaka.
Perfekt för en mysig kort resa till Åbo pärla. Tallinks färja Baltic Princess avgår nu kl 19.00 på tisdagar från Stockholm och du anländer runt 10.00 på morgonen följande dag. Båten väntar i hamnen så du kan lämna dina saker i hytten. Sedan åker du tillbaka klockan 20.00 från Åbo och är tillbaka kvart över sex dagen efter. Så du kommer tillbaka till jobbet i tid och du behöver bara en semesterdag för en tvådagarsresa.
Italiensk middag och tango till livemusik på Baltic Princess
Många förknippar båtturer med prisvärda bufféer, och de är verkligen ett bra middagsalternativ. Men det finns också några riktigt trevliga restauranger ombord. Om du gillar italienska finns restaurangen Tavolàta, som erbjuder utsökt mat och ett bra urval av italienska viner.
Maten var riktigt god och gifte sig väl med de rekommenderade vinerna. Restaurangen är mysig och perfekt för dig som vill ta dig tid att njuta av god mat, vin och sällskap.
Ombord finns även bastu, liten pool, shopping och två scener. Det var första gången jag såg folk dansa till finsk tango och det var imponerande. Jag visste inte att tango var så stort i Finland. Karaoke är också bra och är ganska trevligt att lyssna på då många sjunger riktigt bra. Här kan folk sina låtar, inte som när man själv febrilt försöker läsa texten samtidigt som man funderar på hur den ska låta.
Föreslagna aktiviteter under 10 timmar i Åbo
Vi har alla olika intressen, så här kommer mina tips på platser som du kan välja att besöka, stanna förbi eller fördjupa dig i. Det finns förstås mycket mer att se än vad som nämns här (läs också: 30 saker att se och göra i Åbo), men detta är mitt förslag på saker att uppleva.
Åbo slott och Museet för historisk och modern konst
När du går av båten är Åbo slott det första du ser och det kan verka litet men är fullt av små passager och rum så du kan spendera mycket tid här.
Åbo har en historia som går tillbaka till 1200-talet, så det är en av Finlands äldsta städer. Om du är intresserad av historia bör du också besöka Aboa Vetus Ars Nova, ett museum inne i Åbo för både historia och samtidskonst. Det finns även affischer med det berömda citatet “Varför Paris – vi har Åbo” som myntades av svensk press 1964. Något som har spunnits vidare på senare år då man satsat mycket på de kulinariska upplevelserna i Åbo.
Försäljningshall, bryggeripub och café
Sedan tar du helt enkelt en buss in till Åbo, köper biljetten med kort och resan tar 10 minuter. Du kliver av vid saluhallen i Åbo som är väldigt mysig och full av kulinariska upplevelser.
Lunchen kan intas i saluhallen på anrika Herkkunuotta, som är populärt så det är ofta en liten kö dit. De jobbar med lokala råvaror och fokus är fisk, till exempel gädda, som de tillagar på olika smakrika sätt. Du kan också äta på Pizzeria 450°C, som har prisats som en av de 30 bästa pizzeriorna i Europa.
Alldeles intill den stora saluhallen i Åbo ligger bryggeripuben Koulu i en historisk byggnad som 1889 inhyste den svenska kvinnoskolan när den stod färdig. Bryggeripuben är lokalt känd som skolan. Det var den italienska renässansen som inspirerade och för den inredningsintresserade finns det gott om rum och inventarier att reflektera över.
Här bryggs klassiska tyska öltyper tillsammans med lite modernt öl och cider. Är ni ett större sällskap är det perfekt, det finns massor av rum att sitta i och gott om plats. Bryggningen sker inne i lokalerna och har man turen att vara där när vörten kokas kan man känna doften av humlen.
När du är mätt och har njutit av en god öl går du två minuter bort till Åbos stora torg där de lokala grönsakerna säljs som är kända för sin kvalitet.
Om du sedan bråkar om något sött till kaffet eller en cocktail på någon av stadens takbarer kan du dela sällskapet eller enstaka slantar. Precis vid torget ligger det stora varuhuset Sokos Wiklund och ovanför det ligger Walo takbar. Inne i varuhuset kan du köpa både lokal hantverksöl, mängder av lakrits och andra finska specialiteter.
För dig med sötsuger som letar efter en mysfaktor är Cafe Qwensel en hit. Även om det ligger mitt i stan känns det som att man är på en lantgård. Den gamla stugan som kaféet ligger i är från 1700-talet och inredningen är gammaldags. Där eller i saluhallen ska du prova en piispis, ett lokalt bakverk med rosa glasyr.
Michelinmat, konst och bryggeri med 16 öl på fat
Om du är intresserad av de lokala råvarorna och hur de kan förädlas och presenteras, planera ett besök på Smör. Restaurang Smör strävar efter att få en Michelin-stjärna och den dagen de får den kan man säga hejdå till de bra priser de har idag. Vill du uppleva en mysig kväll, boka bord innan resan. Deras signaturmeny med ett tiotal smårätter kostar 98 euro. Ett helt otroligt pris för maten som serveras där.
Det finns också ett litet område med gallerier för den konstintresserade. Konsthuset ligger nära historie- och konstmuseet Aboa Vetus Ars Nova. Där hittar du både klassiska konststilar men också riktiga fritänkare som ställer ut konst med uttryck och filosofiska resonemang.
När du är klar inne i stan är det dags att röra dig mot hamnen, men du bör göra ett litet stopp på vägen om du är intresserad av hantverksöl eller kanske en drink på ett trendigt ställe. Du kan också åka en 200 meter lång bergsbana (gratis) från busshållplatsen upp till området där Kakola bryggeri finns. Det är ett modernt bryggeri med 16 öl på fat men de har även dryck och mat.
Bryggeriet ligger i ett nybyggt område och det finns några andra platser som kan vara intressanta att titta på. Men om du är intresserad av öl kommer de 16 kranarna att hålla dig sysselsatt tills du kommer till båten. Om det är fint väder har de en trevlig uteservering där man kan sitta.
Åbo är mysigt och det är en perfekt stad att besöka för en dag för finsmakare. Båtturerna är smidiga och går ganska snabbt då det finns mycket att göra ombord.
Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utposter i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är en återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Utöver intresset för öl finns ett stort naturintresse och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och tidskrifter.