-
Tre flygplatser utsatta för färgattack
Foto: Återställ våtmarkerna.
Tre flygplatser utsatta för färgattack
Polisen är på plats på Arlanda, Malmö och Landvetter flygplatser efter att flera personer kastat färg på fasaderna, rapporterar Kvällstidningen.
Aktivistgruppen “Restore Wetlands” har tagit på sig ansvaret för färgattackerna, enligt ett pressmeddelande.
I uttalandet meddelar gruppen också att de kommer att göra en stor aktionsvåg i vår där de kommer att genomföra aktioner under tre veckor runt påsk för att uppmärksamma “att klimatpolitiken misslyckas”.
Senaste nyheterna
-
Marius Borg Høiby begärs häktad
Marius Borg Høiby begärs häktad
Kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby efterlyses häktad, meddelar norsk polis enligt VG.
Høiby greps sent på måndagskvällen, misstänkt för våldtäkt.
-
Regnet i Valencia avgör nästa EU-ledning
Regnet i Valencia avgör nästa EU-ledning
Kan nästa EU-kommission tillträda redan den 1 december – eller dröjer det till tidigast mitten av januari? Allt beror på kampen om regnkatastrofen i Valencia.
Frågan om när Ursula von der Leyen får sin nya kommission på plats kan avgöras på onsdag, då EU-parlamentets talman Roberta Metsola väntas träffa ledarna för parlamentets tre dominerande partigrupper. Om konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE sedan kan enas om att säga ja till de sju tilltänkta kommissionärerna som ännu inte godkänts, är vägen öppen för en snabb anslutning.
Processen har fastnat i en stor dos spansk inrikespolitik, där högerpartiet PP har gått med i EPP och riktat skarp kritik mot Spaniens nominerade kommissionär Teresa Ribera. Som spansk klimatminister anklagas hon för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra regnkatastrofen som nyligen drabbade Valencia-området.
-
Socialstyrelsen: Snusare ska få hjälp att sluta
Socialstyrelsen: Snusare ska få hjälp att sluta
Fler borde få hjälp att sluta snusa. Det vill Socialstyrelsen som i sina nya rekommendationer slår fast att snus är mer skadligt än vad man tidigare känt.
Andelen snusare ökar i Sverige, särskilt bland unga kvinnor. I en färsk rapport från Socialstyrelsen säger prefekt Thomas Lindén att ny forskning visat att snus är farligare än man tidigare trott.
– När det gäller snus visar ny forskning att snus är mer skadligt än tidigare visat och att riskerna till stor del beror på nikotinet, inte minst riskerna för hjärt- och kärlrelaterad dödlighet och för fostret under graviditeten, säger han.
Socialstyrelsen uppdaterar nu sina rekommendationer för vård av ohälsosamma vanor och inkluderar då även nikotinsnus, så kallat vitt snus. Vuxna som snusar dagligen bör erbjudas rådgivningstillfällen från vården för att sluta, anser Socialstyrelsen. (TT)
-
HD: Vårdledare begick kommunikationsfrihetsbrott
HD: Vårdledare begick kommunikationsfrihetsbrott
Två chefer på vårdföretaget Attendo gjorde sig skyldiga till brott mot kommunikationsfriheten när de gav ett vårdbiträde en skriftlig varning för illojalitet, meddelade Högsta domstolen i en dom.
Vårdbiträdet fick den skriftliga påminnelsen efter att hon berättat om övergrepp på ett av företagets boenden under pandemin.
-
USA stänger ambassaden i Kiev
USA stänger ambassaden i Kiev
USA stänger sin ambassad i Kiev på onsdag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta efter att ha fått information om en betydande rysk attack mot den ukrainska huvudstaden. USA uppmanar också amerikanska medborgare i landet att vara redo att söka omedelbart skydd.
-
Kris Stockholm polisanmäls – bidrag dras in
Kris Stockholm polisanmäls – bidrag dras in
Stockholms stad polisanmäler Kriminellas hämnd i samhället, Kris, i Stockholm och drar in bidragen till den ideella föreningen, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Anledningen är misstankar om att pengar i föreningen använts för privat bruk.
SVT har sett en revisionspromemoria från föreningens bokföring som visar att pengar ska ha använts till bland annat restaurangbesök, parkeringsavgifter och drivmedel till privatbilar. Vidare uppges fickpengarna på drygt 10 000 kronor saknas.
– Vi drar in bidragen på 750 000 kronor årligen direkt. Vi har polisanmält Kris Stockholm och vi kräver även tillbaka pengar som använts på fel sätt, säger socialborgarrådet Alexander Ojanne (S) till SVT.
-
Trump såg Musks raket stiga – och falla
Trump såg Musks raket stiga – och falla
USA:s tillträdande president Donald Trump var på plats för att se den senaste uppskjutningen av en Starship-raket från vännen och rådgivaren Elon Musks Space X-företag.
Poängen med uppskjutningen var bland annat att på nytt försöka fånga boosterraketen som assisterar vid uppskjutningen av den obemannade farkosten – något Space X lyckades göra vid en tidigare uppskjutning i oktober.
Sedan styrdes boosterraketen tillbaka till basen på marken och kunde fångas med enorma mekaniska armar. Tanken är att genom att fånga boosterraketen ska den kunna återanvändas.
Men Donald Trump fick inte se framgången upprepad. Manövern avbröts bara fyra minuter in på tisdagskvällens testflygning av ospecificerade skäl, och boosterraketen styrdes istället ut i havet.
Själva farkosten landade så småningom där också. Efter den nästan timslånga testflygningen gjorde den en kontrollerad landning i Indiska oceanen.
-
Läkare utan gränser avbryter verksamheten i Haiti
Läkare utan gränser avbryter verksamheten i Haiti
Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet i Haitis huvudstad Port-au-Prince efter att staden skakades av våld.
“En rad hot från den haitiska polisstyrkan mot Läkare utan gränsers personal tvingar organisationen att avbryta sin verksamhet i Port-au-Prince tills vidare”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Haiti, ett av världens fattigaste länder, har störtats i kaos och anarki sedan kriminella gäng tog över huvudstaden Port-au-Prince. Som ett resultat har säkerhets- och sjukvårdssystemet i landet i stort sett kollapsat.
För drygt en vecka sedan attackerades en ambulans som tillhörde Läkare utan gränser av haitisk polis, enligt organisationen. Två patienter dödades och organisationens anställda hotades och hölls mot sin vilja. Sedan dess har vårdpersonal blivit hotad av polisen vid ytterligare fyra tillfällen. Dessutom har det förekommit ett antal attacker utförda av väpnade grupper. (TT)
-
Trump vill ha brottningsmogul som minister
Trump vill ha brottningsmogul som minister
USA:s tillträdande president Donald Trump nominerar miljardären och brottningsmogulen Linda McMahon till utbildningsminister. Det betyder att hon kommer att leda utbildningsdepartementet, som Trump har sagt att han vill avveckla.
McMahon är medgrundare och tidigare VD för World Wrestling Entertainment, WWE, en jätte i branschen. Hon lämnade vd-rollen för politiken och kandiderade två gånger för en plats i senaten, 2010 och 2012, utan framgång.
I brist på egen politisk framgång flyttade hon fokus och började istället stödja andra kandidater ekonomiskt. McMahon har varit en hängiven Trump-supporter och skänkte bland annat cirka sex miljoner dollar till sin presidentkampanj inför valet 2016.
När Trump sedan vann ledde McMahon en småföretagsbyrå under sin första mandatperiod, från 2017 till 2019.
Hon ses som relativt okänd i utbildningskretsar, men har bland annat suttit i styrelsen för Connecticuts statliga utbildningssystem och för ett universitet.
-
USA ger Ukraina grönt ljus för antipersonella minor
USA ger Ukraina grönt ljus för antipersonella minor
USA ger Ukraina grönt ljus att använda antipersonella minor för att stoppa ryska trupper i kriget, ett vapen som ses som mycket kontroversiellt.
Enligt Washington Post är det givet med villkor att inte utsätta minorna i tätbefolkade områden. Minorna ska också vara sådana som förstör sig själva eller slutar fungera efter en viss tid, enligt tidningen.
Antipersonella minor ses allmänt som ett allvarligt hot mot civila. Över 160 länder i världen, men inte USA eller Ryssland, har undertecknat en konvention som förbjuder antipersonella minor.
Tillkännagivandet om gruvorna kommer bara några dagar efter att USA tillät Ukraina att skjuta amerikanska Atacams-robotar mot mål djupt inne i Ryssland.
Ryssland använder i stor utsträckning antipersonella minor för att stoppa ukrainska soldater. Tjänstemän säger till Washington Post att det amerikanska försvarsdepartementet ser tillkännagivandet om antipersonella minor som en av de viktigare sakerna som USA och den avgående presidenten Joe Biden kan ge Ukraina vid det här laget.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern