Mer skärmtid och mindre dagsljus. Vår livsstil gör att närsynthet hos barn fortsätter att öka. Idag finns det flera sätt att bromsa utvecklingen redan i tidig ålder. Här är symptomen du bör reagera på – och en enkel övning som kan göras mot ansträngda ögon, oavsett ålder.
Myopi – eller närsynthet som vi ofta kallar det – är en vanlig sådan synfel som gör att vi ser suddiga på avstånd. Det beror på att ögat är längre än normalt och ljusstrålarna bryts för tidigt innan de når näthinnan på baksidan av ögat. Skaffade du dina första glasögon själv i skolåldern? Då är sannolikheten stor att ditt barn också blir närsynt. Faktum är att närsyntheten ökar snabbt över hela världen, och år 2050 förväntas en av två personer vara närsynt om trenden fortsätter i samma takt. Arvet är viktigt, men vår förändrade livsstil spelar också en stor roll.
– I dag tittar vi mycket mer på nära håll än tidigare. Våra ögon behöver arbeta mer när vi använder surfplattan eller mobiltelefonen, och slappna av när vi tittar på avstånd. Dessutom är vi inte lika mycket ute i dagsljus längre och det bidrar också till att närsyntheten ökar bland unga, säger Git Grönvall, optiker på Sköld/Sköld&Grönvall i Malmö.
Vanliga glasögon eller kontaktlinser har länge varit det traditionella sättet att korrigera en synfel, men idag finns det fler alternativ för att även bromsa utvecklingen av närsynthet.
– Det är inte många som vet att det går att bromsa processen. Att till exempel kunna ha linser på natten som gör att man ser bra utan linser dagen efter är som hokus pokus för många, men något som vi ser ger ett väldigt bra resultat, säger Git Grönvall.
Nattlinsernas form förändrar ögats brytningskraft under natten och när linserna tas ut varje morgon får barnet klarare syn under dagen. Vilken typ av bromsbehandling som passar bäst är individuell och linserna skräddarsys efter noggranna mätningar av en specialiserad optiker. Studier visar att barn som använder nattlinser vanligtvis har ett lägre synfel som vuxna än ett barn som använder glasögon eller vanliga kontaktlinser. Samma effekt kan uppnås med specialgjorda mjuka dagslinser eller glasögon med speciell optik för behandling av närsynthet.
Kontakta Skjöld/Skjöld&Grönvall för att boka en synundersökning
Git Grönvall och hennes kollegor på Skjöld/Skjöld&Grönvall använder också en ny metod. Med hjälp av ett instrument mäter de ögats axiella längd för att följa den takt som en individs öga växer med och ta fram en prognos för hur närsynthet kommer att utvecklas för just den personen. Detta för att ännu bättre kunna erbjuda rätt behandling till barnet vid rätt tidpunkt.
– Ju tidigare vi börjar behandla närsynthet, desto bättre. Förutom en synundersökning gör vi en noggrann hälsoundersökning för att se hur ögat mår. Sedan avgör vi om det är något relaterat till synen som går att träna bort eller om barnet behöver glasögon eller kontaktlinser för att korrigera ett synfel och lindra ögat. Här gäller det att vara uppmärksam på de allra första symtomen så att ett barn kan behandlas i tid, säger Git Grönvall.
Vilka är de tidiga symtomen vi bör vara medvetna om?
– Tidiga tecken på närsynthet är när barnet kisar mycket, behöver komma längre fram i klassrummet och lätt får huvudvärk. Det kan ibland vara svårt att upptäcka de allra tidigaste symtomen eftersom barn är bra på att anpassa sig.
Finns det något du kan göra själv för att undvika närsynthet?
– Mer tid utomhus i dagsljus, minskad skärmtid och myopikontroll i ett tidigt skede. Ju tidigare desto mindre risk att din närsynthet blir så allvarlig att du riskerar att drabbas av olika typer av ögonsjukdomar, säger Git Grönvall. Sedan finns det en bra övning vi alla kan göra för att hjälpa ögat att slappna av och minska ögontröttheten.
Så här hjälper du ögat att slappna av på 20 sekunder
Efter tjugo minuters arbete på nära håll pausar du i tjugo sekunder och tittar på något minst 20 meter bort.
Du kan till exempel titta ut genom fönstret och följ något långt bort med blicken. Kanske ett träd som vajar i vinden eller en cyklist som går förbi.
Ställ in en påminnelse på din dator eller telefonen så glömmer du inte din 20-20-20 träning!
närsynthet (närsynthet)
Närsynthet, eller närsynthet som det också kallas, gör att ögat är för långt och fokus hamnar framför näthinnan. Med hjälp av glasögon, linser eller ögonoperationer flyttas bilden bakåt så att vi kan se tydligt. Närsynthet utvecklas vanligtvis när vi är barn, särskilt under skolåldern, och stabiliseras vanligtvis efter tonåren. Närsynthet påverkas av både ärftlighet och livsstil, såsom närarbete och tid inomhus. Närsynthet har ökat globalt under de senaste decennierna. Med nuvarande trender kan mer än hälften av världen vara närsynt år 2050.