Utan det ideella engagemanget hade Sverige och Dalarnas landsbygd varit fattigare. Vi bidrar med både samhällsnytta och sammanhållning – men politikerna måste bryta trenden som nu krymper handlingsutrymmet.
I mer än tre decennier har riksorganisationen Hela Sverige ska liva delat ut priser till personer som tillsammans gör något extra för sitt område.
I november utser vi 2024 årets nationella vinnare. I år med Tyngsjö samfällighetsförening som kandidat från Dalarnas län. En förening som bygger framtidstro och bedriver en rad aktiviteter – inte minst utifrån bypengarna från vindkraftsparken som gått till byn sedan 2013.
Liknande exempel finns i hela landet. Som i Kronoberg där Fröseke samfällighetsförening driver på för en stärkt civil beredskap och boendemöjligheter i området. Eller Halland, där samfällighetsföreningen i Gödestad engagerar sig i allt från promenadstråk till påtryckningar på Trafikverket. Och Norrbotten, där den ekonomiska föreningen Råne Älvdal har utmanat gränserna för vad som är möjligt i decennier – inom områden som närservice och digitalisering.
Det är en kraftfull motbild till föreställningen att det ideella engagemanget har flyttat till soffan när våra mobiltelefoner erbjuder enklare lösningar. Bredden av samhällsnyttan är slående.
Nu finns det en oro för fusk och antidemokratiska krafter inom vissa delar av föreningslivet. Det driver politiken i riktning mot fler regler och ökad kontroll, vilket slår hårt mot små föreningar på landsbygden. Och jakten på besparingar påverkar mindre orter i stor utsträckning när anslagen till studieförbunden krymper. I den pågående översynen av landsbygdspolitiken måste det vara en prioriterad uppgift för regeringen att bryta med den utvecklingen.
Samtidigt behöver regionen och kommunerna i Dalarnas län stå upp för sina delar. Kortsiktiga beslut om att spara pengar kan bli dyra när stödet till föreningslivet gallras. Och våga involvera de ideella krafterna i dialog och medbestämmande! Inte bara i samband med större beslut, utan även över tid.
Om Tyngsjö bygdegårdsförening vinner priset som Årets Grupp i Sverige? Det är liksom inte meningen. Det ideella engagemanget gör oss alla till vinnare.
Erik A Eriksson, Klässbol, ordförande i Riksorganisationen Hela Sverige ska leva
Irene Oscarsson, Vireda, ordförande i riksorganisationen Hela Sverige ska leva
Lisa Fröbel, Grangärde, ordförande Hela Sverige ska leva Dalarna
Marc Meijer, Aspeboda, ordförande Hela Sverige ska leva Dalarna