I slutet av september 2022 skadades gasledningarna Nord Stream 1 och 2 av flera explosioner nära den danska ön Bornholm i Östersjön. Fyra läckor hittades, skriver den tyska nyhetsbyrån DPA.
Nu säger den tyske åklagaren Jens Rommel, som leder brottsutredningen, att två personer har identifierats som misstänkta för sabotage. Han understryker att mycket återstår att göra i utredningen.
– De andra förövarnas identiteter, motivet till brottet och särskilt frågan om eventuell statlig inblandning i insatsen är föremål för en pågående utredning, säger han till den tyska tidningen Der Spiegel.
Enligt den tyska utredningen en grupp ukrainare ligger bakom sabotaget, två män och en kvinna som driver ett dykföretag. Tyskland utfärdade en europeisk arresteringsorder mot en av männen som bor i Polen, rapporterade Expressen tillsammans med flera tyska medier i somras.
Planen ska ha upprättats av en liten grupp ukrainska officerare med bakgrund inom säkerhetstjänsten, berättade fyra ukrainska officerare – som antingen var inblandade i dådet eller i planeringen – Wall Street Journal.
– Det hela föddes ur en kväll av drickande, och ur järnviljan hos en grupp som hade modet att riskera sina liv för sitt land, säger en av de inblandade källorna till den amerikanska tidningen.
Den ryska riksåklagaren kritiserar nu Polens underlåtenhet att utlämna en misstänkt misstänkt trots en europeisk arresteringsorder. I en kommentar om eventuell ukrainsk inblandning och syftet med sabotaget säger Rommel att utredningen bygger på skador på gasledningarna, som utgjorde en viktig del av den tyska gasförsörjningen.
– Det här var ett stort angrepp på vårt lands energiförsörjning som kunde destabilisera den lokala ekonomin och samhället – oavsett politisk tillhörighet.
Sverige har lagt ner utredningen, eftersom attacken skedde på internationellt vatten och det finns inget som tyder på att svenskt territorium använts eller att svenska medborgare varit inblandade i explosionen.
Fakta.Nord Stream 1 och 2
● Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs gemensamt av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent.
● Nord Stream 2, som aldrig togs i drift på grund av Rysslands aggression mot Ukraina, ägs av ett företag som är helt under Gazproms kontroll.
● Den 26 september upptäcktes fyra läckor på ledningarna. Samma dag uppmättes onormal seismisk aktivitet i området vid två tillfällen, först klockan 02:03 under natten mot måndagen och sedan klockan 19:03.
Läs mer:
Källor till WSJ: Så här skedde Nord Stream-sabotaget
Tre ukrainska dykare är misstänkta för sabotage av Nord Stream