Northvolts storägare förväntar sig en rejäl smäll i den rekonstruktion som den krisdrabbade batteritillverkaren vill genomföra.
Den största ägaren, tyska Volkswagen (VW), har skrivit ner det mesta av värdet på sina innehav, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.
Uppgifterna om VW:s nedskrivning kommer efter att Northvolt – efter en period av fruktlöst sökande efter nytt kapital – i torsdags ansökte om konkursskydd enligt kapitel 11 i den amerikanska konkurskoden.
Aktier blir värdelösa
Den jättelika nedskrivningen förväntades av många experter.
Det vanligaste utfallet för aktieägare i kapitel 11 är att deras aktier blir värdelösa, säger professor Bo Becker vid Handelshögskolan i Stockholm.
Northvolt – med ett skuldberg på runt 60 miljarder kronor – siktar på att förhandla ner sin skuldbörda och skaffa nytt kapital under konkursskyddet i domstolen i Texas.
Enligt Nortvholt kan återuppbyggnaden i USA komma att kombineras med en liknande process i en svensk domstol.
Inför den förestående omstruktureringen äger Volkswagen cirka 21 procent av aktierna i Northvolt.
Enligt uppgifter i Financial Times i helgen kommer även den näst största ägaren, amerikanska Goldman Sachs, att göra en stor nedskrivning av värdet på investmentbankens Northvolt-aktier.
Den största svenska aktieägaren är Vargas Holding, med den svenska finansmannen Harald Mix, samt den nyligen avgångne vd:n och medgrundaren Peter Carlsson.
Svenska pensionsfonder bland ägarna
Efter en rad miljardinvesteringar har även fyra statliga AP-fonder ett stort gemensamt innehav i Northvolt, på 3,7 procent av aktierna. Andra stora svenska ägare är pensionsförvaltarna AMF och Folksam.
I sin ansökan om konkursskydd uppgav Northvolt att bolaget vill ta in en ny strategisk partner.
I samband med ansökan ingick den VW-kontrollerade svenska lastbilstillverkaren Scania – en stor Northvholt-kund – ett överbryggningslån till Northvolt med över en miljard.