Svenska åttondeklassare går emot den internationella trenden och förbättrar sina resultat i matematik. Medelpoängen är den högsta på decennier i kunskapsmätningen Timss.
Fjärdeklassarna vässar också sina resultat och slår sitt eget rekord.
Efter en rad internationella mätningar som pekade på att kunskapsresultat går åt fel håll, eller bara står stilla, visar Timss 2023 att både fjärde- och åttondeklassare presterar betydligt bättre i matematik än i 2019 års mätning.
Åttondeklassarna har inte haft bättre resultat på hela 2000-talet och fjärdeklassarna, som inte varit med så länge, får sitt högsta betyg än.
Annons
Åttondeklassarna ligger alltså över EU/OECD-snittet och fjärdeklassarna i genomsnitt efter att ha legat under föregående Timss. De svenska åttondeklassarna är nu bland de tio bästa länderna. Detta kan förklaras med att Sverige är nästan ensamt om att visa en klart positiv utveckling sedan förra mätningen.
Bäst är återigen Singapore, följt av Taiwan och Sydkorea.
Inom naturvetenskap är resultaten oförändrade för de svenska eleverna jämfört med Timss 2019, och Sverige ligger fortfarande över EU/OECD-snittet. Bäst även där är Singapore.
Annons
Killarna drar sig undan
Matematikresultaten är överraskande eftersom ämnet inte är den svenska skolans stöttepelare. Skolverkets statistik visar att många av de som inte har behörighet till gymnasiet har underkänts i framför allt matematik. Och i den senaste Pisa-bedömningen rasade matteresultaten. Då lyftes pandemin som en bidragande orsak.
Timss ger inga förklaringar till det svenska mattelyftet men visar en intressant detalj: Det är främst killarna som förbättrat resultaten. Framför allt i fyran men även i åttan har killarna betydligt högre poäng än tjejerna.
Den bästa avdragen
Timss visar också att det framför allt är de duktigaste eleverna i årskurs 8 som har förbättrat sina matteresultat. Det redan breda intervallet mellan lägsta och högsta poäng har därmed ökat.
Uppdelat på olika kunskapsnivåer kan man se att grupperna på hög eller avancerad nivå har vuxit, medan grupperna på låg eller under låg nivå inte har krympt i samma utsträckning. Tre av tio åttondeklassare ligger på låg eller under låg nivå.
Annons
Timss visar också att det fortfarande är elever från välutbildade, gynnade hemsituationer som klarar sig bäst. Svenska skolor har inte blivit bättre på att kompensera elevernas olika sociala bakgrund. Bland åttondeklassarna skiljer det nästan 100 poäng i matematik, beroende på bakgrund. Det motsvarar flera skolår av kunskapsinhämtning.
Fakta: Timss
Timss: Trends in International Mathematics and Science Study.
Granskning av fjärde- och åttondeklassares kunskaper i matematik och naturvetenskap. Genomfördes först 1995, sedan vart fjärde år.
64 länder/regioner deltog i Timss 2023.
I Sverige deltog cirka 10 000 elever, majoriteten födda 2008 (årskurs 8) och 2012 (årskurs 4).
Ansvarig: forskningsorganisationen The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA). Utbildningsstyrelsen ansvarar för det svenska genomförandet.
Källor: IEA och Skolverket
Fakta: Resultat
De svenska resultaten, jämfört med deltagande länder inom EU och/eller OECD. (EU-OECD-genomsnitt inom parentes.)
Matematik, årskurs 4: 530 poäng (526 poäng)
Matematik, årskurs 8: 517 poäng (506)
Vetenskap, år 4: 533 poäng (525)
Naturvetenskap, årskurs 8: 521 poäng (509)
Källa: IEA och Skolverket