Fast eller rörlig ränta – Vilken ränta sparar du mest på?
När du tar ett bolån står du inför ett viktigt val: fast eller rörlig ränta. Ditt beslut kan påverka din privatekonomi på två olika sätt. Därför är det avgörande att du förstår skillnaderna mellan dessa två alternativ innan du fattar ett beslut.
Fast ränta
Med en fast ränta låser du räntan under en viss period, oftast mellan ett och tio år. Detta ger en mer stabil och förutsägbar månadskostnad, vilket kan vara en trygghet om räntorna stiger. Samtidigt kan en fast ränta bli dyrare om räntan förblir låg under bindningstiden. Banker tar vanligtvis ut en premie (extra kostnad för dig) på bundna lån som försäkring ifall styrräntan dyker upp.
Rörlig ränta
Rörliga räntor följer marknadsräntor som i sin tur korrelerar med Riksbankens styrränta. Eftersom den rörliga räntan kan variera över tid, innebär detta både en risk och en möjlighet att spara pengar – speciellt om styrräntan sjunker.
Hur påverkar styrräntan din bolåneränta?
Styrräntan, som sätts av Riksbanken, har en direkt påverkan på bolåneräntorna. När styrräntan höjs blir det dyrare för bankerna att låna pengar, vilket ofta leder till högre bolåneräntor för dig som kund. Likaså när styrräntan sänks sjunker bankernas kostnader och bolåneräntorna brukar följa efter med sänkningar.
Hur ser ränteläget ut idag?
För att fatta ett välgrundat beslut om vilken ränta som är bäst för dig bör du ta del av den information som finns tillgänglig. Här är några viktiga prognoser som kan styra ditt val:
● Enligt Riksbanken har styrräntan nått sin topp 2024 (se bild).
● Riksbanken förväntas sänka räntan med 0,25 procentenheter vid tre tillfällen under resten av 2024, vilket kan innebära en ränta på 2,75 % i slutet av året.
● Norska ekonomiska institutet prognostiserar att styrräntan landar på 2,25 % till sommaren 2025.
Vilken typ av bolån sparar du mest pengar på?
Det finns inget enkelt svar på vilket bolån som kommer att vara mest fördelaktigt för dig, eftersom flera faktorer påverkar ditt val. Här är några aspekter att ta hänsyn till:
Att fixa räntan kan ge en trygghet för dig som har mer begränsad ekonomi och är känslig för kraftiga räntehöjningar. Men på lång sikt kommer den fasta räntan sannolikt att kosta mer, eftersom du betalar en premie som banken tar för att täcka risken.
Däremot kan du potentiellt spara mer med rörlig ränta, förutsatt att ränteutvecklingen minskar, enligt prognoser från Riksbanken och Norges ekonomiska institut. Dessa prognoser är dock ingen garanti och därför innebär även rörlig ränta en viss risk.
Sammanfattningsvis spelar din ekonomiska situation en avgörande roll för valet av bolån. Om du ser en risk eller har svårt att hantera stigande räntor kan fast ränta vara rätt för dig, medan rörlig ränta kan vara ett bättre alternativ om din ekonomi tillåter större flexibilitet. Historiskt sett har rörlig ränta nästan alltid visat sig vara ett billigare alternativ än fast ränta, enligt Avanza (1).
Tankar från Credwises finansskribent
Nina Appelgren, ekonomiskribent på new Credwise jämförelsetjänstger följande råd:
Du bör alltid fatta beslut om vilken ränta du ska välja, utifrån din ekonomiska situation. Till exempel:
● Klarar du en högre månadskostnad?
● Delar du kostnaden för lånet med någon annan?
● Har du en fast inkomst?
Nina understryker hur viktigt det är att ha koll på sin ekonomi och samtidigt vara uppdaterad om hur räntorna utvecklas. På så sätt kan du hitta bättre möjligheter att jämföra erbjudanden från flera banker och förhoppningsvis förhandla fram en lägre ränta.
1. https://blogg.avanza.se/nar-bolanerantor-hamnar-upp-och-ned/
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemsol och inte en artikel av hufvudstadsbladet