“Tanken att våra åsikter som medborgare i allt högre grad formas av vinstdrivna media och hacks på TikTok och X, snarare än av oberoende undersökande journalister som inte är skyldiga till aktieägarnas intressen, är djupt oroande i en demokrati.”
Så skriver den sydafrikanske filmskaparen Gavin Hood i ett öppet protestbrev mot planerna på att sälja The Observer, systertidning till The Guardian som båda ägs av Scott Trust-stiftelsen med tillgångar på 13,5 miljarder pund.
Det har surrat runt en möjlig affär sedan september när James Harding, chef för Tortoise Media som startade 2019, förklarade att företaget skulle vilja lägga vantarna på världens äldsta söndagstidning. Planerna har mötts av hårda reaktioner i brittiska kulturkretsar. Förutom Gavin Hood har ett brett utbud av skådespelare och regissörer protesterat mot planerna, inklusive Hugh Grant, Sienna Miller, Mark Rylance, Ralph Fiennes, Damian Lewis, Bill Nighy, Asa Butterfield, Toby Jones, Lesley Manville, Adrian Lester, Stephen Daldry, Asif Kapadia, Mike Newell och Armando Iannucci.
Oron är att en försäljning skulle äventyra antalet tjänster på The Observer och därmed minska möjligheten att bedriva undersökande journalistik. Som ett belysande exempel använder Gavin Hood sin egen film “Official secrets” där Keira Knightley spelade whistlebloweren Brit Katharine Gun som tidigare arbetade på GCHQ, den brittiska signalunderrättelsemyndigheten.
I början av 2003 avslöjade hon ett memo som visade att USA och Storbritannien hade planer på att avlyssna och samla in komprometterande information om medlemmar i FN:s säkerhetsråd – allt i syfte att pressa FN att stödja invasionen av Irak. Tre journalister från The Observer låg bakom avslöjandet.
“Att avslöja sådana berättelser är avgörande för allmänhetens intresse – men mycket tidskrävande. Det kräver stöd av oberoende finansiering, som den som möjliggörs av Scott Trust, som skyddar den redaktionella friheten för både The Guardian och The Observer”, skriver Gavin Hood i sitt öppna brev.
Under onsdag och torsdag planeras även en strejk mot försäljningsplanerna utanför huvudkontoret för The Guardian/The Observer på Kings Cross i London.
Här är Gavin Hoods brev i sin helhet
“2018 gjorde jag en film som heter “Officiella hemligheter”. Den berättade historien om Katherine Gun, GCHQ-visselblåsaren som 2003 anklagades för att ha brutit mot lagen om officiella hemligheter efter att ha läckt ett topphemligt NSA-memo.
Läckan undersöktes av tre engagerade undersökande journalister på The Observer – Martin Bright, Peter Beaumont och Ed Vulliamy. De avslöjade ett olagligt försök från amerikanska NSA att ta hjälp av Storbritanniens GCHQ för att manipulera en omröstning i FN:s säkerhetsråd som skulle godkänna invasionen av Irak. Lögnen om att Irak hade massförstörelsevapen avslöjades också året innan Guns åtal lades ner.
Att avslöja sådana berättelser är avgörande för allmänhetens intresse – men mycket tidskrävande. Det kräver stöd av oberoende finansiering, som den som möjliggörs av Scott Trust, som skyddar den redaktionella friheten för både The Guardian och The Observer.
Tanken att våra åsikter som medborgare i allt högre grad formas av vinstdrivande media och hacks på TikTok och X, snarare än av oberoende undersökande journalister som inte är skyldiga till aktieägarnas intressen, är djupt oroande i en demokrati. Om en försäljning av The Observer till en vinstdrivande startup riskerar att beröva medborgarna en tvåhundra år gammal tillförlitlig källa till noggrant undersökta nyheter, bör det kraftigt motarbetas.
Gavin Hood, regissör, ”Officiella hemligheter””