Ingrid Endrerud var bara 18 år den 22 juli 2011 när hon överlevde Anders Behring Breiviks terrorattack där 69 personer miste livet. Idag är hon 31 år och sedan 2023 VD för företaget Utøya som driver ön – nu en plats för engagemang, utbildning och att minnas offren – och som nu tilldelats Olof Palme-priset på motsvarande 1,1 miljoner svenskar. kronor.
– Det är en enorm ära. Jag hoppas att vi kan inspireras av Olof Palmes starka engagemang. På Utøya kan man ofta höra unga människor spela hans legendariska tal “Det är därför jag är en demokratisk socialist” från YouTube. Han finns här, säger hon.
Ingrid Endrerud var aktiv som ungdomspolitiker 2011 och fortsatte sedan i politiken. Hon har bland annat arbetat som rådgivare åt regeringen. Hon sökte jobbet som vd på Utøya eftersom det är en plats som har betytt mycket för henne, både före och efter attacken. Men också för att det är en plats där man jobbar för att förändra världen.
– Som ung fick jag många politiska insikter där. Som vuxen har jag sett Utøya bli något mer än vad det var innan attacken. Vårt uppdrag har blivit större och viktigare.
Nu har Utøya-generationen vuxit upp och börjat ta plats i storpolitiken. I den nuvarande regeringen är tre av ministrarna överlevande. Men många valde också att lämna politiken.
– Säger inte att det ena är bättre än det andra, men det visar vad terror är. Det får inte bara konsekvenser här och där, utan över lång tid. Många har det fortfarande väldigt svårt.
Arbetarpartiets ungdomsförbund var redan från början fast besluten att ta tillbaka Utøya. Ingrid Endrerud menar att de nu har lyckats. Det som sommaren 2011 var platsen för den största terrorattacken i Norges historia är återigen en plats för framtidshopp.
– Det är många som har gjort stora insatser. Jag är glad över att ha fått vara med i arbetet, men det har inte varit lätt. Nu är min viktigaste uppgift att forma Utøya för framtiden.
I motiveringen till priset står det bland annat att Utøya har gjort sig till “Norges viktigaste klassrum för demokrati” med “ihärdigt arbete” och dessutom har “en global räckvidd”.
– Vi jobbar mycket med skolelever. Syftet är att engagera unga och på så sätt rusta Norge för en bättre och starkare demokrati. Idag är Utøya en mötesplats – och en plats för de svåra samtalen. Mellan människor med olika åsikter, organisationer som försöker hitta lösningar på svåra problem och mellan länder som ska finna fred och bygga demokrati.
Olof Palmepriset
Utøya får priset på 100 000 dollar för hans modiga arbete för demokrati och mot extremism.
I motiveringen man kan läsa att Utøya “har blivit ett sant exempel genom att använda studier och ideellt engagemang för att främja framtida generationers möjligheter att leva i fred och frihet” och att “i en tid då demokratin utmanas på allvar, när hat och splittring frodas” ger ”hopp om en annan och bättre framtid”.
Priset instiftades efter Olof Palmes död och tilldelas sedan 1987 av Olof Palmes minnesfond för internationell förståelse och gemensam säkerhet.
2025 års pris delas ut på Olof Palmes födelsedag den 30 januari.