På tisdagen presenterades slutsatserna av utredningen om kostnadshyresmodellen för några av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner: Operan, Dramaten, Naturhistoriska riksmuseet, Nationalmuseum och Historiska museet. Bakgrunden är att flera statliga kulturinstitutioner förra året slog larm om att de befinner sig i en ekonomisk nödsituation. De menade att Statens Fastighetsverks hyror äter upp bidragen till verksamheten.
På pressmötet deltog finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), kulturminister Parisa Liljestrand (M) och utredaren Albin Kainelainen.
I utredningen, som fått namnet “En lämpligare hyra för vissa kulturinstitutioner”, föreslås att modellen avskaffas från 1 januari 2026.
– Det är det centrala förslaget i utredningen. Vi föreslår istället marknadshyra och att anslagen anpassas för att täcka hyrorna, sa Albin Kainelainen.
Den nuvarande modellen, visar utredningen, har inneburit stora risker för hyresgästerna. Bland annat högre och oförutsägbar fluktuation i lokalkostnader, sämre skydd vid renoveringar och en saknad koppling mellan kostnads- och bidragsutveckling.
– Vi ser fram emot att nu kunna fördjupa oss i utredningen och förbereda ärendet i regeringskansliet, sa Parisa Liljestrand.
Texten är uppdaterad.
Läs mer:
Hyrorna äter upp verksamheten för statens kulturinstitutioner