Genom nästan tusen föremål berättar Stadsmuseet om en av de mest dynamiska epoker i stadens historia. Det är föremål, konst, foton, teckningar och arkivmaterial som visas tillsammans för första gången med start på lördag och det är gratis inträde.
– Det var under den här perioden som Stockholm verkligen blev huvudstad, säger Anna Furumark.
Det var en tid av industrialisering och urbanisering. Under åren 1850–1900 mer än tredubblades Stockholms befolkning, från 90 000 invånare till 300 000. Bostadsbristen var stor, då som nu.
– Stockholm hade 30–40 kåkstäder. Det absolut värsta var i Årstadal, byggt på ren spekulation och hälsofarligt, många som bodde där dog i lunginflammation, säger Anna Furumark.
Det var en period av konflikter – fackföreningar bildas och människor demonstrerar för rösträtten – och av mystik.
– Spiritismen var enorm vid förra sekelskiftet, men vetenskapen gick framåt.
Det var också en tid av social oordning, prostitution och alkoholmissbruk.
– Spriten flödade, det var ett jätteproblem.
Mycket i Stockholm rivs, långt innan omvandlingen av Klarakvarteren.
– Stockholm är alltid i rörelse – och borde vara det, säger Anna Furumark.
Stadsmuseum visar en modell av kvarteret Göta ark vid Medborgarplatsen finns ingenting kvar idag. Ett 1600-talspalats på Skeppsbron revs också, liksom Gustav III:s operahus, Sveasalen på Hamngatan – där finns NK idag. Classic Hotel Rydberg vid Gustav Adolfs torg rivs till förmån för ett nytt bankpalats.
Besökaren leds genom utställningen av flera personliga berättelser, om bland annat varietékungen Fritiof Malmsten, reklamdrottningen Sofia Gumaelius, DN-fotografen Alma Haag, borgmästaren Carl Lindhagen som inte höll med de flesta och serietecknaren Arthur Högstedt som också skrev “Kväsarvalsen”.
– Han framställde Strindberg på sin 60-årsdag som en tandlös gubbe och var surrealist långt före Salvador Dalí. 1904 fick Högstedt en psykos och låg inlåst på mentalsjukhus i närmare 40 år, berättar Anna Furumark.
Fakta:Stockholms stadsmuseum
Stadsmuseet ligger i en byggnad vid Slussen kallad Södra stadshuset och är den äldsta offentliga byggnaden i Stockholms stad med anor från 1680.
Här låg Södra kämnärsrätten, ungefär dagens tingsrätt, med sitt fruktade stadsfängelse.
1871 börjar järnvägstågen passera, huset skärs av från sjösidan och förfaller mer och mer.
Inför den förestående Slussenrekonstruktionen i början av 1900-talet diskuteras rivning av huset.
Men huset är räddat och 1942 slår Stadsmuseet upp portarna för allmänheten.
Källa Stockholms stadsmuseum