Vad äter du i Georgien? Vi gjorde en tio dagar lång roadtrip runt hela landet och provade massor av olika rätter. Här har vi samlat våra erfarenheter om georgisk mat, samt om delikatesser, godis och drycker.
Vad äter du i Georgien?
Om vi mycket snabbt måste svara på frågan om vad vi ska äta i Georgien måste vi nämna bröd, ost och ostbröd, samt olika kött- och grönsaksrätter. Vid en georgisk måltid ställs ofta många rätter fram på bordet, som alla delar.
Bröd och ost är grundpelarna och dessutom ingår oftast sallader, färgglada grönsaksrätter och rätter med till exempel nöt- eller fläsk. Valnötter är ett vanligt inslag i maten, liksom olika kryddor. Fisk och skaldjur finns också på menyerna, men är kanske vanligare vid Svarta havets kust.
Men vi ska utveckla det lite mer. Här är en lista över 15 georgiska rätter och specialiteter som vi stötte på under vår turné.
1. Puri (bröd)
Puri betyder helt enkelt bröd och är en viktig del av det georgiska köket. Bröd äts överallt, vid nästan varje måltid. Det finns många olika sorters bröd, och generellt kan vi säga att brödet i Georgien ofta är väldigt gott.
2. Chatjapuri (ostbröd)
Chatjapuri (som också kan stavas khachapuri) beskrivs ibland som Georgiens nationalrätt. Som sagt, puri betyder bröd och chatja betyder ost. Det är mjuka bröd som är fyllda med ost och ibland även med något annat, som spenat. Mycket bra!
3. Adjarian chatjapuri
I regionen Adjara, där staden Batumi ligger, förbereds den form av chatjapuri som kanske är den mest kända: Adjarian chatjapuri. Det här ostbrödet är format som en båt och är inte bara fyllt med ost, utan även med ett ägg som knäcks i “båten” innan bakverket gratineras. När man äter blandar man ost och ägg med smör och sedan äter man med händerna genom att bryta brödet.
4. Lobiani (bönfyllt bröd)
Ett annat populärt fyllt bröd är lobiani. Detta bröd fylls med en bönpasta innan det bakas i ugnen. Vi tyckte det var väldigt bra!
5. Mchadi (majsbröd)
Mchadi är också ett slags bröd, men detta bröd är bakat på majs. Traditionellt äts brödet tillsammans med lobio (en typ av bönpasta) eller ost.
6. Georgisk ost
Ost spelar en viktig roll i det georgiska köket, och restaurangmenyer innehåller ofta ostbrickor med ostar från olika regioner i landet.
7. Pkhali (grönsaksmos)
En annan rätt, som ofta finns på menyer är pkhali. Detta är en typ av grönsakspuré gjord av hackade och malda grönsaker som kål, aubergine, spenat, bönor och rödbetor, som blandas med vinäger, lök, vitlök, örter och malda valnötter. På restauranger serveras pkhali vanligtvis i tre varianter: spenat, rödbetor och vita bönor.
8. Badrijani Nigzvit (fylld aubergine)
En annan rätt som är trevlig att beställa i är badrijani nigzvit. Det här är auberginerullar som är fyllda med en valnötsblandning. Riktigt bra!
9. Ajapsandali (auberginepuré)
Ajap sandal är en rätt som är vanlig i både Georgien och Armenien. Rätten är gjord på grönsaker som tomat, paprika, aubergine och lök, som kan kokas eller stekas tillsammans med vitlök och örter.
10. Mtsvadi (grillat kött)
De flesta georgiska restauranger vi besökte hade mtsvadi på menyn, dvs grillat kött. Oftast är det fläsk som gäller, men det kan också vara nötkött. Köttet serveras ofta tillsammans med lök, men utan andra tillbehör. Detta är helt enkelt en av många rätter som ställs fram på bordet. Vill man ha en sås går det ofta bra att beställa separat.
11. Shkmeruli (kycklinggryta)
Shkmeruli är en kycklinggryta, där kycklingen serveras i en vitlökssås. Grytan har fått sitt namn från den georgiska byn Shkmeri.
12. Kharcho (köttgryta)
Kharcho är en traditionell georgisk gryta eller soppa, som inkluderar nötkött eller lamm. Andra ingredienser kan vara ris, tomatpuré, valnötter och kryddor.
13. Chinkali (dumplings)
Chinkalieller khinkali som rätten också kan stavas, är en form av dumplings. Dessa kan fyllas med olika ingredienser, allt från kött till svamp, ost eller grönsaker.
14. Churchkhela
När det kommer till godis är churchkhela kanske något av det mest typiska du kan smaka i Georgien. Dessa godsaker består av nötter doppad i en blandning av druvjuice och mjöl. Ett riktigt gott och energigivande mellanmål att ta med på resan!
Det söta har sitt ursprung i Georgien, men äts även på Cypern, där det kallas shushoukos. Under ett besök på den cypriotiska landsbygden fick vi se hur de tillverkas.
15. Frukt och nötter
I samband med georgisk mat kan vi inte låta bli att nämna frukt och nötter. Valnötter är en vanlig ingrediens i rätter och frukt och bär säljs lite överallt. Vi såg bland annat mycket granatäpplen och granatäpplejuice.
Georgisk mat på restaurang
Här har vi presenterat ett antal georgiska specialiteter, men vad äter man i Georgia – på restaurang? Faktum är att det är väldigt vanligt på traditionella georgiska restauranger, där man beställer olika varianter av de rätter vi beskrev ovan. Ofta beställer man som grupp ett gäng rätter som man ställer mitt på bordet som alla delar på.
Dessutom finns det förstås internationella restauranger som serverar saker som hamburgare, pasta eller asiatisk mat. För tips om restauranger kan du läsa våra rapporter om Tbilisi, Kazbegi och Batumi.
Frukost – georgisk mat på morgonen
Vad äter du till frukost i Georgia då? Vi vet inte säkert vad som är vanligt att äta i hemmen, men på de hotell vi bott på har utbudet varit stort och relativt klassiskt. Ibland finns det typiska georgiska produkter som t.ex mini chatjapuri, churchkhela och den inhemska yoghurtprodukten matsoni.
Georgiska drinkar
Så, vad dricker du i Georgien då? Landet är främst känt för vin, men producerar även flera andra drycker. Här är några georgiska drinkar som kan vara värda att nämna.
Georgiskt vin – rött och orange vin
Om det är något som Georgien verkligen är känt för så är det vinet. Man har hittat vinglas som är 8 000 år gamla och landet brukar kallas för “vinets vagga”. Än idag används en traditionell metod för att göra vin, den sk qvetimenär vinet jäser i stora nedgrävda burkar. Det mest omtalade är det vita vinet som kallas orangevin, eller bärnstensvin.
georgisk öl
Georgien är inte alls lika känt för öl, men öl produceras också i landet. Vi drack en Lager vid flera tillfällen Argosom smakade alldeles utmärkt.
Brandy och chacha
När det gäller sprit, både konjak och chacha (en lokal sprit som liknar grappa). Vi provade det lokala brännvinet på en restaurang och tyckte det var riktigt gott.
Te och kaffe
Georgien har en lång tradition av att producera te, och var under Sovjetunionens tid en stor teproducent. Idag tillverkas te endast i liten skala i landet. När det kommer till kaffe kan du prova det i Batumi sandkaffe – ett kaffe som värms i sand och liknar turkiskt kaffe.
Juice och mineralvatten
Borjomi mineralvatten är vatten på flaska från Borjomi vinkällor i kurorten Borjomi. Du kan också köpa olika sorters fruktjuice i landet, inte minst granatäpplejuice. Förvänta dig inte att det ska vara billigt, men det är bra!
Vilka är dina erfarenheter av georgisk mat?
Har du varit i Georgia? Har du testat georgisk mat, eller kanske någon mat som liknar georgisk? Snälla berätta!