Annons
Vad äter du i Österrike? Vi listar 15 österrikiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av österrikisk mat. I Österrike hittar du allt från schnitzel och dumplings till kaiserschmarrn och apstrudel. Följ med oss och smaka på Österrike!
Vad äter du i Österrike?
Vad äter du i Österrike? Vi har besökt Österrike flera gånger. Senast upptäckte vi den fina staden Innsbruck och tidigare har vi besökt bland annat Salzburg, Zell am See, Vorarlberg och Alpbachtal.
Den traditionella maten i Österrike är ganska stabil, med stort fokus på kött, potatis, dumplings och olika soppor. Vissa rätter liknar förstås rätter i grannländerna, som Ungern och Tyskland, och man hittar även regionala influenser från till exempel Italien.
Österrikiskt kök
Det österrikiska köket erbjuder som sagt rejäla rätter, men också intressanta smaksättningar som senap och pepparrot. Dessutom används ofta lingon, äpplen och andra frukter och bär. Här pratar vi om 15 rätter och desserter i det österrikiska köket.
1. Wienerschnitzel
Schnitzel är en typisk rätt på österrikiska menyer. En “äkta wienerschnitzel” måste göras på kalvkött, medan schnitzel också kan göras på fläsk eller kyckling. I Österrike serveras schnitzeln ofta till pommes eller till någon slags varm potatissallad och man får nästan alltid lingonsylt som tillbehör.
2. Gulasch
Gulasch är en kryddig och smakrik köttsoppa eller gryta, som ofta beskrivs som Ungerns nationalrätt. Gulasch är dock populär även i många andra centraleuropeiska länder, som Österrike, Tjeckien och Slovakien.
3. Dumpling
Knödel är inte vår favorit faktiskt, men den är nästan omåttligt populär i Österrike, och finns i många olika varianter. Dumplings serveras ofta som tillbehör till kött eller korv, eller kanske som en mättande ingrediens i en soppa. Dessutom finns det sorter som innehåller kött, och ytterligare sorter som äts som efterrätt.
- Germknödel är en sorts efterrättsdumpling som är fylld med plommonsylt.
- Gryta dumpling är en traditionell tyrolsk dumpling, som är gjord på bland annat dagsgammalt bröd och ost.
- Leverknödel innehåller vanligtvis nötlever.
- Rulla dumpling gjord på bland annat bröd, mjölk och ägg.
- Bacon dumpling gjord på bland annat bröd och fläsk.
- Spenatknödel innehåller spenat.
4. Ostspätzle
Käsespätzle, eller käsknöpfle som rätten kan kallas i Vorarlberg, är en traditionell rätt som du kan hitta i Österrike, men även i Schweiz, Liechtenstein och vissa tyska regioner. Detta är helt enkelt en typ av pasta med ost, vanligtvis toppad med rostad lök. Bra i all sin enkelhet!
5. Tafelspitz
Tafelspitz är en maträtt av kokt kalv- eller nötkött i buljong, med ursprung från Wien. Rätten serveras med potatis och andra rotfrukter, samt med en blandning av malda äpplen och pepparrot.
6. Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl kan bäst beskrivas som en tyrolsk variant av gryta i panna. Den här rätten kan till exempel innehålla potatis, bacon, nötkött och lök och toppas gärna med ett stekt ägg. Vi har bara provat en vegetarisk, lite modernare variant, och den var riktigt god!
7. Soppa
Vad äter du i Österrike? Ja, det är väldigt vanligt att man äter soppa och restauranger har ofta soppa som förrätt. Vanliga soppor inkluderar potatissoppa, pumpasoppa, skalsoppa (köttsoppa) och olika buljongsoppor med klimpar i.
8. Frittatasoppa
En soppa som vi måste nämna separat är frittatasoppa. Den här soppan är lite speciell eftersom den serveras med en sorts strimlad pannkaka i. Inte så lekfullt!
9. Charkprodukter
Gillar du pålägg, med skinka och korv, kan du hitta mycket gott i Österrike. Charktlarik är ett populärt koncept, och väldigt gott!
10. Österrikisk ost
Österrikisk ost är inte dålig heller, speciellt om du hittar en mysig liten ost- eller delikatessbutik i någon liten alpby. Till exempel hittar du olika ostar med namn som “bergkäse” eller “almkäse”.
11. Äppelstrudel
När det kommer till österrikisk mat får du förstås inte missa apfel strudel. Ett riktigt klassiskt bakverk! Ibland händer det att apstrudeln serveras med glass, grädde eller vaniljsås. Möjligen är det mindre klassiskt, men det är bra!
12. Topfenstrudel
En annan typ av strudel som du kan prova i Österrike är den som kallas topfenstrudel. Istället för äpplen är den här fylld med färskost, och den är också väldigt god.
13. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn är verkligen klassisk mat i Österrike. Det här är egentligen en söt dessert, men med tanke på att rätten är så mättande kan den även fungera som en mindre och enklare rätt. Kaiserschmarrn är en söt tjock pannkaka som skärs i bitar, steks i smör och serveras med sylt eller fruktkompott.
14. Sachertorte
En annan klassiker i det österrikiska köket är Sachertorte. Det här är en chokladkaka med aprikossylt, ofta serverad med vispgrädde.
15. Lebkuchen
Lebkuchen är en typ av lite tjockare pepparkakor som äts i bland annat Tyskland och Österrike. I Österrike förknippas dessa främst med julen.
Österrikisk mat på restaurangen
Det är ganska lätt att hitta traditionell österrikisk mat på restauranger i Österrike, samtidigt som det såklart finns allt från fine dining till snabbmat och mat från andra länder i världen. Här kan du läsa lite mer om restauranger och matupplevelser i Österrike:
Öl, vin och andra drycker i Österrike
Så, hur kombinerar man österrikisk mat med dryck? Både öl och vin är populära i Österrike, liksom olika likörer och varma drycker.
Öl är en populär dryck i Österrike och det finns många bryggerier runt om i landet. Några öl som kan nämnas är Gösser, Stiegl, Augustiner Bräu och Edelweiss.
Vin produceras även i Österrike, i 16 olika vinregioner. Mest känt är landet för torra vita viner gjorda på druvan grüner veltliner. Vi gillar dessa viner mycket!
Likör och snaps finns i många olika varianter, till exempel gjorda av olika frukter och örter.
Kaffe spelar en viktig roll i Österrike, inte minst i samband med cafékulturen i Wien. Det finns även några speciella kaffesorter som Wiener Melange.
Glühwein och jägarte är två varma drycker som är populära under den kalla årstiden. Jägertee är helt enkelt en dryck som innehåller bland annat te, socker och rom.
Vad äter du i Österrike? Vilka är dina erfarenheter av det österrikiska köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Österrike? Snälla berätta!