Hovvakten gick i mc-gänget Bandidos ärenden och använde sin position för att avslöja den hemliga adressen till en hotad barnfamilj.
– Jag har inget förtroende för ordningsvakter längre, säger pappan till den jagade familjen som i panik tvingades flytta till ett nytt skyddat boende.
Personalen på socialkontoret i Ängelholm reagerade på den uniformerade ordningsvaktens aggressiva sätt. Vakten hade sagt att han var där på uppdrag av tingsrätten och behövde adressen till en person med skyddade personuppgifter – som behövde delges.
När ordningsvakten trots att han visat tjänstelegitimation och undertecknat intyg om uppdraget inte fått den information han önskat ska han upprepade gånger hänvisa till sitt arbete vid tingsrätten.
Besläktad med Bandidosman
När socialtjänsten senare kontaktade ordningsvaktens arbetsplats visade det sig att det inte fanns något ärende om delgivning mot den utsatta personen – och att ordningsvakten var släkt med en högt uppsatt medlem i Bandidos vars familj sökte efter den hotade. man.
– Det är klart att det skapade mycket oro för mig, säger pappan till hufvudstadsbladet i dag.
Eftersom det fanns risk för att uppgifterna om familjens skyddade adress hade lämnats ut tvingades pappan och barnen att flytta till en ny bostad. Enligt socialtjänsten hade familjen två timmar på sig att flytta.
– Jag har inget förtroende för ordningsvakter längre. Det är fortfarande en form av myndighetsutövning. Med det ansvar de har ska de följa lagen och de ska veta vad som är rätt och fel och ändå lyckas de nästla sig in i de innersta, känsliga delarna av vårt rättssystem, säger pappan.
Omotiverade sökningar
När tingsrätten gick igenom ordningsvaktens sökningar i domstolens datasystem hittade de flera obefogade sökningar och uttag av hemligstämplade handlingar. En skyddad adress kopplad till barnens familj hade också avslöjats.
I domstolens datasystem hade ordningsvakten lyckats komma åt en gammal skyddad adress, men den var redan inaktuell när han skaffade den, enligt domstolens utredning.
Ordningsvakten hade även gått in i ett pågående brottmål mot den ledande Bandido-mannen, då han suttit häktad för grova vapenbrott. Där hade ordningsvakten laddat ner en så kallad häktespromemoria, en handling där polis och åklagare skriver ner alla viktiga bevis och vittnesuppgifter som hittats under utredningen och presenterar dem bakom stängda dörrar i tingsrätten. Anledningen till sekretessen är att uppgifterna kan skada polisutredningen och även skapa en hotfull situation för vittnen. Häktningsprotokollet vidarebefordrades till hans privata e-postadress av ordningsvakten.
Har skärpt rutinerna
– Alla sådana här händelser är allvarliga. Om något händer, även om vi har rutiner och tycker att de fungerar, så görs alltid en översyn för att se om rutinerna räcker, säger Lennart Johansson, åklagare vid tingsrätten i Helsingborg.
En av åtgärderna som vidtogs efter händelsen var att tingsrätten skärpte loggkontrollen, det vill säga kontrollen av vad personalen söker i tingsrättens datasystem. Man har också stärkt rutinerna kring sekretessavtal för alla anställda, något som ordningsvaktens försvar lyfte fram som en brist under rättegången.
Ordningsvakten själv nekade till att ha hämtat några uppgifter om adressen till den skyddade barnfamiljen eller hemligstämplade uppgifter om den häktade Bandidosman för någons räkning.
Han hänvisade istället till nyfikenhet, att han ville veta vad den nära familjemedlemmen utreddes för.
– Jag har inget som jag vill kommentera. Det är över nu, säger mannen men förnekar bestämt att det skulle ha varit något uppdrag från Bandidos.
Han stängdes av och dömdes i december 2021 för sju fall av tjänstefel, fyra fall av dataintrång, ringa narkotikabrott och dopningsbrott. Den tidigare ordningsvakten ogillar den rättsliga processen, särskilt att nämndemän från hans egen tingsrätt fick sitta och döma honom.