I torsdags meddelades att införandet av det kritiserade skivsystemet Millennium – eller SDV, som Skåne har valt att kalla det – bromsas upp i Sydsverige. Den planerade starten i mars har skjutits upp till efter sommaren.
På sjukhuset i Ystad råder det en avslappnad stämning dagen efter regionens besked. Några kollegor har samlats för en kort julfika, innan de fortsätter dagens arbete.
– Vi är så glada över det här, utbrister flera av dem i kör.
Christel Wihlborg är överläkare för palliativ vård på sjukhuset och har varit det mycket kritisk mot journalsystemet ända sedan hon fick provköra den i mitten av november.
– Det gick inte alls bra. Det ser gammaldags ut och var mycket text på en stor skärm. Det krävs många klick för att komma till annars lättillgänglig information i vårt nuvarande system, säger hon.
Christel Wihlborg säger att införandet av Millennium har gett henne och hela personalen en “otrolig etisk stress” innan den ens kommit på plats.
– Jag är så enormt lättad, det jubledes helt igår, säger hon.
Millennium lanserades först tid i Sverige den 12 november i år av Västra Götalandsregionen. Många inom vården hade uttryckt oro inför lanseringen och strax efter starten var haveriet ett faktum.
Personal slog larm om ett system med mycket allvarliga brister och det dröjde inte länge innan Millennium anmäldes till Arbetsmiljöverket, Justitieombudsmannen, Integritetsskyddsverket, Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Tre dagar efter starten lades allt på is i Västra Götalandsregionen.
På sjukhuset i Ystad är det är flera saker som har oroat Christel Wihlborg och hennes kollegor.
– Det är inte bara själva införandet som alla pratar om, det är att systemet är komplicerat och tidskrävande, säger hon och fortsätter:
– Vi inom vården är lärobara och vi har hög kapacitet, men det är bara ett så komplicerat system. Andra har gått över till andra system och det kan vi också, men inte detta!
Christel Wihlborg menar att systemet är otympligt och ohanterligt och menar att risken med det är att tiden som ska användas för att ta hand om patienterna krymper och om det går riktigt dåligt kan detta bli ett rent patientotryggt system.
– Vi är tillräckligt stressade inom vården, vi måste ha ett journalsystem som sparar oss tid, så att vi kan träffa patienter.
Christel Wihlborg ser inget fel på det system de redan har.
Varför vill du ändra dig då, tror du?
– Det kan man fråga ledningen i Region Skåne och politikerna om. En anledning är att sjukhus och primärvård inte har samma system nu. Men det finns andra journalsystem i Sverige som man skulle kunna välja, som folk är nöjda med.
Regiondirektör Lars-Åke Rudin sa i en intervju med DN på torsdagen att Region Skåne “bör ta lärdom av vad Västra Götaland har gjort”:
– Vi ska testa ännu mer än vi trodde från början, man har alltid efterklokhet. Vi måste vara säkra. Det handlar inte om att jag ska vara trygg utan medarbetarna och hela organisationen ska vara trygga för att det blir bra, sa Rudin.
Christel Wihlborg hoppas att stoppet blir permanent.
– Vi är så lättade över att det har skjutits upp och är försiktigt optimistiska i hopp om att de aldrig kommer igång med det.
Fakta Millennium
Millennium är ett sjukvårdsinformationssystem där all information om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Systemet är tänkt att ersätta ett trettiotal befintliga system i Västra Götalandsregionen och Skåne.
Huvudleverantören är amerikanska Oracle.
I Västsverige lanserades systemet i de södra delarna av regionen den 12 november, med Södra Älvsborgs sjukhus som största aktör. Tre dagar senare meddelade regiondirektör Håkan Sandahl att introduktionen skulle pausas.
Flera anmälningar har gjorts om Millennium efter olyckan i Borås, till Arbetsmiljöverket, Justitieombudsmannen, Integritetsskyddsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
I Skåne var systemet, som här går under namnet Skånes digitala vårdsystem, SDV, planerat att införas i Ystad och Simrishamn i mars. Lanseringen har nu skjutits upp.
Läs mer:
Skåne skjuter upp Millennium