-
Vattenvarning i Bollebygd – kan vara otjänlig
Vattenvarning i Bollebygd – kan vara otjänlig
Obehöriga kan ha tagit sig in i en vattenreservoar i Bollebygd, enligt kommunen. Boende i Olsfors och Hultafors uppmanas nu att inte dricka kranvattnet, rapporterar P4 Sjuhärad.
“Det finns en risk att vattnet i Olsfors och Hultafors är otjänligt”, skriver Bollebygds kommun på sin hemsida och uppmanar invånarna att tills vidare endast använda vattnet för toalettspolning.
Under tisdagen kommer vattentankar att placeras i de drabbade områdena.
Senaste nyheterna
-
Försökte smuggla död kvinna – fångad vid gränsen
Försökte smuggla död kvinna – fångad vid gränsen
En österrikare har gripits av kroatiska myndigheter, misstänkt för att ha försökt smuggla in en död kvinna i landet.
Den 65-årige mannen stoppades vid gränsövergången i Gunja mellan Bosnien-Hercegovina och Kroatien i november efter att ha visat upp resedokument för sig själv och en passagerare, uppger polisen i ett uttalande.
Gränspersonalen fattade misstankar när det upptäcktes att den kvinnliga passageraren “inte var vid medvetande och inte kommunicerade”. En rättsläkare som kallades till platsen kunde konstatera att passageraren var död.
Enligt myndigheterna hade den 83-åriga kvinnan dött i Bosnien och föraren försökte föra tillbaka hennes kropp till Österrike för att “undvika formaliteter relaterade till transporten av den avlidne”.
Polisen har beskrivit mannen som den avlidnes vårdnadshavare. (TT)
-
Man anhållen för mord på en kvinna i Märsta
Man anhållen för mord på en kvinna i Märsta
En man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord efter attacken mot en kvinna sent på söndagskvällen i Märsta norr om Stockholm.
Kvinnan hittades svårt skadad utomhus i ett skogsområde nära ett hyreshus och hon dog på platsen. Enligt polisen användes en vass kniv, men man är i övrigt fåmælt om gripandet av den nu gripne mannen.
– Jag grep i går vid 21-tiden en person, som på sannolika skäl är misstänkt för detta mord, säger åklagare och förundersökningsledare Peter Claeson.
Larmet kom in vid 23-tiden på söndagen. Enligt polisen pratade kvinnan i telefon när hon blev attackerad och det var personen i luren som slog larm.
Den anhållne mannen bedöms lida av en allvarlig psykiatrisk störning och har flera gånger fått psykiatrisk tvångsbehandling, enligt dokument som Aftonbladet har tagit del av. Han skrevs ut senast 2022. Förundersökningsledaren är förtegen om uppgifterna.
– Jag kan inte kommentera någonting alls, jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger Peter Claeson.
-
Flera elever skadades av fyrverkerier i skolan
Flera elever skadades av fyrverkerier i skolan
Flera elever har skadats sedan fyrverkerier avfyrades inne på en skola i Veberöd utanför Lund, rapporterar TV4 Nyheterna.
Polisen kallades till skolan vid lunchtid och uppger att det är oklart hur allvarligt eleverna skadades.
-
Misstänkt mord i Fjärås – offret norska
Misstänkt mord i Fjärås – offret norska
En man som hittades död förra veckan vid E6:an i Fjärås söder om Kungsbacka kom från södra Norge, rapporterar norska Fædrelandsvennen.
Norrmannen, som misstänks ha blivit mördad, var i 40-årsåldern, vilket även Göteborgs-Posten tidigare har rapporterat.
En 55-årig svensk man greps i helgen misstänkt för mord.
– Vi har inget motiv och ser inget samband mellan den häktade mannen och den avlidne, säger polisens förundersökningsledare Stina Frenning till GP.
-
Fängelse efter dödligt knivdåd i Ystad
Fängelse efter dödligt knivdåd i Ystad
En man i Ystad fick livshotande skador efter en oprovocerad knivattack i september. Nu döms en 20-årig man till åtta år och sex månaders fängelse för mordförsök, rapporterar Ystads Allehanda.
Den dömde var drogpåverkad vid händelsen och har i polisförhör inte kunnat förklara varför han attackerade den andre mannen med kniv.
Rätten har kommit fram till att han hade för avsikt att döda, eller att han åtminstone måste ha insett att det fanns en risk för att offret skulle dö i attacken. Han döms även att betala 250 000 kronor i skadestånd. (TT)
-
Danmark utlämnar inte miljöaktivist till Japan
Danmark utlämnar inte miljöaktivist till Japan
Den franske miljöpartisten Paul Watson, som har suttit fängslad på Grönland sedan juli, kommer inte att utlämnas till Japan. Hans försvarsadvokat har underrättats av det danska justitieministeriet att han ska släppas.
I Japan anklagas han för att ha varit inblandad i intrång på ett valfångstfartyg i Antarktis i februari 2010. Japanska myndigheter hävdar att han skadade fartyget och hindrade besättningen ombord från att göra sitt jobb. En besättningsmedlem ska ha skadats. Ytterligare en aktivist greps efter händelsen i Tokyo och dömdes till två års fängelse.
Watson, som är amerikansk och kanadensisk medborgare, har förnekat anklagelserna.
2012 utfärdade Japan en internationell arresteringsorder genom Interpol och i juli i år greps Watson på Grönland. Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat Danmark att inte utlämna honom till Japan.
Nu är han fri att återvända till Frankrike, där han bor och har sin familj.
-
Tidöpartierna föreslår skärpta asylregler
Tidöpartierna föreslår skärpta asylregler
Tidöpartierna presenterar hårdare regler för att söka asyl igen.
Det handlar bland annat om att personer vars asylansökan får avslag ska behöva lämna Sverige innan de kan söka asyl igen. Dessutom ska en ny ansökan inte skickas förrän efter fem år.
– Vi bedömer att de här förslagen kommer att öka återvändandet och minska antalet ogrundade asylansökningar, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
I dag har ett beslut att lämna landet en preskriptionstid på fyra år. Den är nu förlängd med ett år.
– Men den verkliga skillnaden är att preskriptionstiden inte börjar löpa förrän personen har återvänt till det land som den ska återvända till, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april nästa år.
-
Svårt att inspektera skuggflotta
Svårt att inspektera skuggflotta
Sverige och andra länder med kuster mot Östersjön och Nordsjön ska försöka skärpa kontrollen av fartyg i den ryska så kallade skuggflottan. EU-länderna har kommit överens om det.
Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar att åtgärden är ett viktigt steg för att följa och övervaka fartygen närmare. Men han erkänner:
– Det finns tydliga begränsningar för vad vi kan göra enligt internationell rätt och sjörätt.
Fartygen, som ofta är slitna och kan utgöra en miljöfara, misstänks ha hjälpt Ryssland att kringgå sanktioner. Tanken är att kustländerna runt Östersjön och Nordsjön ska begära att få se försäkringshandlingar när till exempel oljetankfartyg passerar Öresund eller Engelska kanalen.
-
Wykman om kärnkraftskritik: Anständighet behövs i debatten
Wykman om kärnkraftskritik: Anständighet behövs i debatten
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tonar inte oväntat ner kritiken mot förslagen om finansiering av ny kärnkraft. Kostnaderna för staten och elkonsumenterna är hanterbara, tycker han.
Han tycker inte att stödet kan kallas subvention. Det handlar om att låna ut till förmånliga villkor.
– Pengarna kommer tillbaka, säger Wykman på en presskonferens.
När det gäller remissvaren säger han att han hade förväntat sig hårdare kritik.
– Jag är fortfarande positivt överraskad över remissvaren.
Han håller bland annat dörren öppen för att staten ska bli en partner inom kärnkraften, något som vissa remissvar tycker vore bra. Han stänger inte heller möjligheten för andra energislag att kunna få andra former av statligt stöd.
Finansieringsprogrammet handlar om utbyggnad av fyra kärnkraftsreaktorer där staten beräknas låna ut 300 miljarder kronor samt en prisgaranti på 80 öre/kWh i 40 år. (TT).
-
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolaget Nova Airlines ska betala en sanktionsavgift på drygt 44 miljoner kronor till staten, enligt ett beslut från Naturvårdsverket.
Detta då överlämnandet av utsläppsrätter för utsläpp av växthusgaser 2023 inte skedde i tid, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften ovanligt hög.
“Anledningen till det höga beloppet är att det enligt förordningen ska beräknas på antalet utsläppsrätter som företaget skulle ha avstått”, står det i pressmeddelandet.
Flygbolaget Nova Airlines gick i konkurs förra året. Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften riktad mot bolaget och konkursboet.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern