Tre unga män som aldrig träffats tidigare träffas under en sommarvecka i Göteborg.
Två misslyckade försök mot det Israel-kopplade företaget Elbit senare försvinner de åt olika håll.
När en mamma ropar efter sin tonårsson börjar polisen följa spåren – men vart leder de egentligen?
På extrarundan utanför företag Elbit i Kallebäck strax före fyra på morgonen den 4 juni möts ordningsvakten av kraftig rök och en ung man som lämnar platsen på en elskoter. Han har en blå mask och mörka kläder. På närmare avstånd ser hon att det står två kaffetermosar som ryker.
– Min magkänsla sa till mig att jag inte skulle komma och kolla på det här, säger hon i förhör. Bomberna är hemmagjorda, det visar sig att de är dåligt konstruerade och inte kunde explodera.
Polisen har till en början inga spår efter pojken. Tidigare samma natt såg en polisman på väg till jobbet en ung man i blå mask på en elskoter. Han är på väg längs en villagata i den välmående stadsdelen Örgryte. Han ser lugn och målmedveten ut.
Två dagar senare görs, enligt åtalet, ytterligare ett försök att placera en bomb utanför samma port. Polis är på plats, försöket ställs in men ingen är gripen.
Ett vittne som bor i Kallebäck berättar då för polisen att han sett två personer åka i riktning mot Elbit strax innan en av dem fångas på övervakningskameran vid företagets entré igen. Den andra hade en ryggsäck.
Det är en orolig mamma som sätter igång saker. Hon har flyttat från Stockholm till Kristianstad för att få bort sin 16-årige son från dåligt sällskap. Det är inte första gången hon har haft kontakt med myndigheterna.
Den 4 juni ringer hon 112 och anmäler sin son försvunnen. På kontoutdraget kan hon se att han är i Göteborg trots att han sa att han skulle till Malmö.
“Var är du? Är du okej? Jag är verkligen orolig för dig, snälla återkom till mig.”skriver hon i ett av många sms till sin son. Alla förblir obesvarade.
Polisen kan se att pojkens mobil befann sig i närheten av företaget Elbit och den 7 juni greps han i en bil på en krog i Malmö.
Den 18 juni greps en 24-årig man i sin lägenhet i Växjöområdet. De två männen verkar inte ha känt varandra sedan tidigare, men polisen kan följa dem på nära håll under en vecka i Göteborg. De lämnar efter sig kvitton från taxiresor och snabbmatsrestauranger. Kvitton på lösgodis och energidrycker. Övervakningsfilmer och bilder visar hur de rörde sig i staden. Hur de köper två nya mobiltelefoner, två elskotrar. Pengarna kommer i skurar från en person i Norrköping.
Växjömannen har inte ens ett eget bankkort, men har tagit med sig sin flickväns.
Ingen av männen har särskilt mycket att säga till om misstankarna, som rör försök till grov förstörelse för allmänheten och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
De nekar till brott. Men polisens kartläggning gör bilden tydligare. Båda kommer till Göteborgs Centralstation från olika håll den 31 maj. Efter ett mellanlandning på hotell bokar de sig in i en källarlägenhet i en villa i Örgryte. Kör ärenden på stan. Äter skräpmat. Tar taxi, Uber och Bolt till olika adresser, ofta nordost och öster om Göteborg.
En taxiresa sticker ut.
Den 2 juni sätter sig Växjömannen i en taxi till en krog i Olofstorp i nordöstra Göteborg. En mörkklädd man med svart ryggsäck kommer bara en minut senare. De två männen försvinner bakom Tappen-grillen. När de ses igen är den mörkhyade mannen utan ryggsäck, men det syns på Växjömannens rygg.
Är det bomben som överlämnas? Det ger utredningen inget svar på.
Polisen har identifierat mannen, en 21-åring från nordöstra Göteborg – men de har inte lyckats få tag i honom.
Nästa person som grips är en arbetslös dataingenjör i 30-årsåldern som verkar sälja droger för att klara sig. Han är från Göteborg och när polisen stormar hans lägenhet i mitten av augusti hittar de genast en hemmagjord termosbomb i hans garderob.
Enligt åklagaren tyder hans mobilförbindelser på att han träffade Växjömannen natten innan det andra planerade attentatet den 5 juni – troligen för att leverera bomben.
Till skillnad från de första bomberna är den skarp och kunde ha exploderat.
Dagen efter det misslyckade mordförsöket, där polisen beskriver hur en av männen ser ut att agera “lockare” genom att köra förbi polisen och försöka distrahera dem, lämnar Växjömannen källarlägenheten.
Han är borta
“Bror andra shono e nt här. Hans kläder är här. Men han är borta”, skriver 17-åringen till en okänd användare i en chatt.
Han får instruktioner att “tagga” men att sätta “termosen och påsen”. Han skickar en film på påsen som han lagt i en dynlåda i trädgården utanför villan, går till centralstationen och hoppar på tåget till Malmö.
Enligt polisen är det nu som dataingenjören hämtar bomben från madrasslådan, där polisen senare hittar hans DNA.
– Hans förklaring är att han har samlat på grillkol som en tjänst till en kompis som skulle ha grillfest, säger åklagare Johan Udén.
Dataingenjören säger att han inte hade en aning om att väskan innehöll en bomb istället för grillartiklar.
Det israeliska företaget Elbit Systems i Kallebäck har tidigare varit måltavla för både protester och skadegörelse.
Kampanjorganisationen “Stäng ner Elbit” har tagit ansvar för flera aktioner.
Jag är den mest pro-israeliska personen som finns
Men det finns inget som tyder på att de misstänkta hade en egen politisk agenda som skulle kunna koppla dem till de två misslyckade attackerna i juni. Dataingenjören uppger i förhör att han inte kunde bry sig mindre om det palestinska folket och deras kamp.
– Jag är den mest pro-israeliska människan som finns.
Tobias Wennberg är vd för Elbit Systems. Han säger att det kom varningar från både den israeliska och svenska säkerhetspolisen en kort tid innan mordförsöken, något P4 Göteborg var den första att rapportera.
– Det var polisen som berättade att det fanns en förhöjd hotbild och att uppgifterna kom från både israeliska och svenska källor. Mer specifikt än så var det inte, säger Tobias Wennberg.
Varningen kom samtidigt som Säkerhetspolisen gjorde det klart pekade ut Iran som beställare av flera planerade attacker i Sverige där de använt sig av svenska kriminella nätverk. Bland målen: Israeliska och judiska intressen, mål och verksamhet i Sverige.
Överåklagare Johan Udén vill inte spekulera i vem som kan vara anstiftaren och säger att det är fritt fram för var och en att dra sina egna slutsatser. Utredningen stannar vid de tre gärningsmännen, som uppenbarligen inte har några egna politiska motiv.
– Vem som ligger bakom kan eventuella andra utredningar visa, säger Johan Udén.
Han vill se fängelsestraff för de tre männen, inklusive 17-åringen som fyllde 16 år i juni.
– Jag har fortfarande begärt fängelse och inte stängd ungdomsvård, men med tanke på åldern så blir det två års fängelse.
För Växjömannen vill han se åtta års fängelse och för dataingenjören fem års fängelse för försök och medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. .
– Det är grova brott och bomber skapar stor oro i samhället. Det måste återspeglas i straffet, säger han.
Domen meddelas i Göteborgs tingsrätt den 5 december. Samtliga nekar till brott.