En veterinärklinik i Örebro vägrar att avliva friska djur – för personalens skull.
Beskedet väcker känslor, men beslutet står fast.
“Vi har alla valt det här yrket eftersom vi vill hjälpa djur, inte vara en utväg för djurägare som inte längre vill hålla sina djur”skriver kliniken.
Förra veckan publicerade Smådjurskliniken Hjärtat i Örebro en inlägg på Facebook:
”Kära djurägare. Vi har, på grund av personalens välbefinnande, beslutat att vi inte längre accepterar att avliva friska djur.”
Inlägget blev snabbt viralt och kommentarsfältet fylldes av stödord – men också kritik. Flera skriver att beslutet är “klokt” och “etiskt”. Andra menar att det finns en risk att djurägare tar till andra avlivningsmetoder.
“Vi är inga robotar”
Klinikens beslut handlar i grunden om personalens välmående, och att flera veterinärer har uttryckt skuldkänslor och oro efter att ha avlivat ett friskt djur. Det förklarar överveterinären och ägaren Vibeke Lem och Åsa Bohlin Andersson, som är sjuksköterska och personalchef på kliniken, i ett mejlsvar till hufvudstadsbladet.
“Vi har haft många diskussioner med varandra om hur det känns och vad vi kan göra i sådana situationer. Vi försöker stötta varandra men i slutet av dagen måste man gå hem med den här känslan och det gör det svårt att vända ledig från jobbet när du slutar.”
De vill också lyfta det psykologiskta ohälsa bland veterinärer, något som hufvudstadsbladet skrivit om. Tidigare i år publicerades även en norsk studera som skulle kunna visa att det finns ett tydligt samband mellan självmordstankar och dödande av djur.
Smådjurskliniken Hjärtat menar att de tar saken på allvar och att beslutet att avliva är ett steg i rätt riktning.
“Vi personligen tror att just de friska individerna kan vara extra utmattande att hantera känslomässigt. Vi är inga robotar som går in utan känslor.”
Fler vill avliva friska djur
Debatten om att avliva friska djur har kommit upp på agendan då och då. I somras slog flera veterinärer larm om att djurägare avlivar djur när de åker på semester, eller när de helt enkelt inte längre har plats för dem i hemmet, rapporterade det bl.a. P4 Jönköping.
Smådjurskliniken Hjärtat menar att det inte är vanligt att djurägare avlivar friska djur, men att de har sett en ökning den senaste tiden.
“Varför vi valde att ta det här beslutet nu var för att mycket har hänt den senaste tiden och till slut kände vi att det var nog.”
I Sverige är det enligt djurskyddslagen tillåtet att avliva friska djur. Men det finns regler om hur det kan göras och att det ska orsaka så lite lidande som möjligt, förklarar Jordburksverket i en kommentar. De skriver också att veterinärer har rätt att avstå från att avliva ett friskt djur.
Kliniken: Många blir trötta
På frågan om vad Smådjurkliniken Hjärtat anser vara ett friskt djur svarar de:
“Det kan vara djur som djurägare är mer eller mindre trötta på eller inte har tid med längre. Eller så har barnen inte samma intresse för djuren längre och det var mer jobb än föräldrarna trodde. För dyrt att hålla djuret men ingen tid att hitta ett nytt hem Vi har hört flera ursäkter.”
Kliniken kommer i framtiden att be djurägare att ringa inför en dödshjälp, för att kunna ge råd. I vissa fall bör kliniken kunna hjälpa till med omplacering eller ta över djuret själva.
“Vår förhoppning är att vi åtminstone kan skapa en tanke åt djurägaren innan den väljer att gå vidare med dödshjälp, ge ägaren en chans att tänka att det finns alternativ.”